DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Kubica elmondta, miért hallgatott eddig

A lengyel F1-es pilóta köreit óriási érdeklődés övezte a Hungaroringen, ami nem is csoda, hiszen azelőtt, hogy újra bekerült volna a körforgásba, évekig csend honolt körülötte.

Minden a várakozások szerint alakult a Renault F1-es csapatánál, hiszen Robert Kubica hiba nélkül teljesítette első, aktuális autóval futott tesztjét 2011 februárja óta. A lengyel 1,4 másodperccel maradt el Sebastian Vettel legjobbjától, amely így is a negyedik helyre volt elég - sőt, ezzel a teljesítménnyel simán megállta volna helyét a Magyar Nagydíj időmérőjén is. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a pilóták ott a szuperlágy keveréket használták, a 32 éves versenyző viszont a leggyorsabb, ultralágy garnitúrával körözhetett.



„Nagyon hosszú volt ez az elmúlt hat év, sok különböző és nehéz időszakkal megtűzdelve” - nyilatkozta az F1 hivatalos weboldalának a lengyel. „A karom nem 100%-os, de az igazat megvallva sokkal több nehézségem adódik a közúti autó, mint egy F1-es gép vezetése közben. A balesetem pillanatában a Forma-1 az életem 90%-át tette ki: versenyek, aztán felkészülés a következőre. Persze nem könnyű, amikor ezt elveszíted egy napon, de mindenképp célom volt, hogy ismét teszteljek, és megnézzem, hogy képes vagyok-e rá. A legfőbb terv a 2017-es autó kipróbálása volt, és ki tudja, mi lesz a következő?”

„A Renault megadta nekem az esélyt arra, hogy tanuljak - úgy éreztem, megfelelően felkészültem a tesztre. A pilótafülkében korlátozott a mozgás, amely az egyik legnagyobb nehézség számomra, noha az autó sokkal nagyobb, mint a régebbiek, vagy a 2012-es modell. Igaz, hogy vannak korlátaim, de ezek cseppet sem hátráltatnak engem. Bár csak egy napról van szó, kivételes érzés egy olyan csapat tagjának lenni, mint a Renault. Én vagyok az, aki a lehető legkeményebben ítélem meg magam.”

„Nagyon szeretném mindenkinek megköszönni a támogatást, és tudom, hogy nagyon hosszú ideig csendben voltam, de ennek is megvolt az oka. Mégpedig az, hogy versenyzőként akartam visszatérni az F1-es paddockba, a budapesti teszt így kulcsfontosságú a számomra. Remélem, hogy nagyon sokan szorítottak értem, köszönöm nektek!” - zárta nyilatkozatát a lengyel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: