DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Honda-motor kiadó: A Toro Rosso lehet befutó

A japán motorgyártó elismerte, a Sauber-szakítás után több csapattal tárgyalásban állnak. Egyelőre második istállóban gondolkodnak, amely azonban nagyon könnyen fő partnerré válhat.

A Magyar Nagydíj hétvégéjén jelentették be, hogy a Sauber szakít a Hondával – egészen pontosan létre sem jön motorpartneri együttműködésük a 2018-as szezonban, amelyet néhány hónapja még tényként kezelt a közvélemény. A japán motorszállító így most tárgyalásban áll más alakulatokkal, hogy új bérlőt találjon a Saubernek szánt hajtásláncra.

„Tárgyalásban állunk csapatokkal – akik nem gyári istállók, mint a Ferrari vagy Mercedes –, hogy kiderítsük, van-e lehetőség ügyfélellátási megállapodásra” – mondta Masashi Yamamoto, a Honda motorsportért felelős ügyvezetője a motorsport.com-nak. „Nehéz lesz tartani az ütemtervet, ha ezt a következő évre meg akarjuk valósítani, de továbbra is keressük a lehetőséget, hogy már 2018-ban megtörténjen. Ha nem találunk ügyfélcsapatot, akkor folytatjuk a McLarennel, és 2019-től veszünk fel új partnert” – ecsetelte a Honda tervét. Az „ügyfélcsapat” kifejezést nem véletlenül hangsúlyozta, hiszen a motorszállító továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a McLarennel folytassa együttműködését.



A motorsport.com információi szerint a befutó a Toro Rosso lehet – a Red Bull másodcsapatán kívül csak a Force India és Williams jöhetne szóba. Ebben az esetben azonban újabb különválás történne, hiszen a Toro Rosso már megegyezett a Renault-val 2018-ról. A lap azzal a gondolattal is eljátszott, hogy ha egy csomag Renault-motor felszabadulna, megnyílna az út, hogy a McLaren – melyet sem a Ferrari, sem a Mercedes nem szeretne ellátni – a francia gyártó termékeire váltson.

Yamamoto kitért a Sauberrel történt szakítás körülményeire is. Az ügylet egészen addig rendben haladt, amíg Monisha Kaltenborn vezette a svájci istállót, szóba került az is, hogy japán versenyző érkezhet a csapathoz, és más kategóriákban is együttműködhetnek. Júniusban azonban Kaltenborn váratlanul távozott az istállótól. „Megegyeztünk Monishával, aki benne volt a más kategóriákra szóló együttműködésben is. Azután hirtelen megváltozott az attitűdjük” – idézte fel az ügyvezető.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: