DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

A halóval túl biztonságos lesz az F1?

Egy korábbi F1-es szakember szerint radikális és szükségtelen lépést tett a Nemzetközi Automobil Szövetség, amikor úgy döntött, hogy 2018-tól kötelezővé teszi a fejvédő elem használatát.

A Nemzetközi Automobil Szövetség múlt heti döntésével fenekestül felforgatta a sportágat: 2018-ban kötelező lesz a halóra keresztelt fejvédő elem használata. Azóta számtalan vélemény elhangzott a témával kapcsolatban pro és kontra, az FIA azonban külön erre a célra adott közleményében indokolta meg a döntését. Ez persze még mindig kevés a szkeptikusok és az ellenzők számára - előbbiek táborába tartozik Daniele Audetto, a Super Aguri és a HRT egykori irányítója is.



„Az én időmben kiváltságnak számított, de egyben nagy kockázatot is rejtett Forma-1-es autót vezetni” - idézte a szakembert a Speed Week. „Elveszítettem néhány barátot, de az az igazság, hogy egy Forma-1-es pilótának el kell fogadnia a kockázat jelenlétét. Sok pálya manapság a sivatag közepén helyezkedik el, ahol szinte lehetetlen, hogy baleset történjen. Az egész olyan, mint egy szimulátor, ahol a pilótákat a bokszból irányítják.”

„Túl sok lett a technológia szerepe, és túl nagy lett a biztonság” - folytatta az olasz. „És ezzel a megnövelt biztonsággal, valamint a zéró kockázattal, véleményem szerint a Forma-1 elveszített valamit a lényegéből. Sokkal kevésbé vonzó a nézők számára. Nem jó ezt kimondani, de az emberek néha szeretnének baleseteket látni, ahogyan küzdelmet a pályán.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: