DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Így áll a büntetőpontok listája a Hungaroring előtt

Nemrég még Sebastian Vettel volt nagyon közel egy automatikus eltiltáshoz, most azonban már egy másik F1-es feje fölött lebeg mindez Damoklész kardjaként – kiknek kell a leginkább vigyáznia?

Amióta a büntetőpontok rendszerét bevezették, még senki sem gyűjtött össze egy év alatt tizenkét egységet, amely automatikus eltiltással járt volna. Néhány hete, a bakui incidenst követően Sebastian Vettel volt ehhez nagyon közel, de az Osztrák Nagydíj után törlődött néhány pontja, így kikerült a veszélyzónából. Most azonban egy másik pilóta újfent kilenc egységnél jár: Danyiil „Torpedó” Kvjatról van szó, aki nagyon rossz szériában van, hiszen Kanadában, Ausztriában és Silverstone-ban is elmeszelték – az orosz úgy is érzi, pikkelnek rá a felügyelők, ráadásul a Toro Rosso pilótájának csak az őszi USA Nagydíjon törlődik két pontja.

f1-start-silverstone-2017-dppi-1



Legutóbb épp csapattársát, Carlos Sainzt ütötte ki a versenyből, de a spanyol sem áll sokkal jobban, hiszen neki hét büntetőpont van a licencén – legutóbb Montrealban szankcionálták. Rajta kívül a már említett Vettel rendelkezik még hét egységgel, míg őket Jolyon Palmer, Sergio Perez, Kevin Magnussen és Stoffel Vandoorne követi öttel, megelőzve az elmúlt 365 napban négy büntetőpontot begyűjtő Nico Hülkenberget és Esteban Ocont, valamint a hármat szerző Romain Grosjeant.

Pascal Wehrlein, Lewis Hamilton és Felipe Massa egyaránt két-két büntetőpontot zsebelt be az utóbbi egy évben, míg Max Verstappen ahhoz képest, hogy igen gyakran kerül a kritikák kereszttüzébe, mindössze egyet tudhat a magáénak. A mezőny közel harmada pedig – név szerint Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo, Fernando Alonso, Kimi Raikkönen, Marcus Ericsson, Lance Stroll – egyáltalán nem gyűjtött büntetőpontokat.

A büntetőpontok állása a Magyar Nagydíj előtt:

9 – Danyiil Kvjat

7 – Sebastian Vettel, Carlos Sainz

5 – Jolyon Palmer, Sergio Perez, Kevin Magnussen, Stoffel Vandoorne

4 – Nico Hülkenberg, Esteban Ocon

3 – Romain Grosjean

2 – Lewis Hamilton, Felipe Massa, Pascal Wehrlein

1 – Max Verstappen

0 – Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo, Kimi Raikkönen, Fernando Alonso, Marcus Ericsson, Lance Stroll

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: