DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Kubica: Ugyanolyan gyors leszek, mint korábban

Igencsak készül a visszatérésre Robert Kubica, szerencsére magabiztosságban sincs hiány. A tesztek egyelőre a lengyel versenyzőt igazolják, a tempóval és a munkabírással sincs gond.

Kubica 2006 és 2010 között összesen 76 versenyen állt rajthoz. Azonnal versenyképes volt már újonc létére is, de csak egy futamgyőzelmet aratott, 2008-ban, Kanadában. Sajnos rövid pályafutás adatott meg számára egy szerencsétlen ralibaleset miatt, amit 2011 februárjában szenvedett el. Súlyosan sérült jobb karja miatt hosszú évekig azt gondoltuk, a lengyel számára nincs visszaút a Formula-1-be.

Ám igencsak váratlanul júniusban elindult a szóbeszéd, hogy Kubica visszatérni készül, a Renault azóta kétszer is biztosított számára a 2012-es versenyautójával tesztlehetőséget, ami rendkívül biztatóan sikeredett. Már az is felmerült, hogy a Magyar Nagydíj után közvetlenül rendezett magyarországi tesztnapok egyikét is megkapná a francia istállótól.

A Renault technikai igazgatója nem kívánta kommentálni az értesülést, ahogy azt sem, hogy Kubica esetleg a Magyar Nagydíj egyik pénteki szabadedzését is megkapná Jolyon Palmer helyén. „Nem szeretném erősíteni a pletykákat. Jelenleg ugyanis arra összpontosítunk, hogy mostani felállásunkban a lehető legjobbat hozzuk ki a csomagunkból. Majd a megfelelő időben gondolunk a 2018-as felállásunkra is” – hárította el a megerősítést, illetve cáfolatot is a szakember.

Kubica úgy érzi, ez az élete és újra megtalálta


„Nem PR okokból tesztelünk Kubicával, hanem mert most is gyors és óriási energia van benne” – tette még hozzá Abiteboul. A lengyel versenyző elismerte, ha lehetőség adódna, fizikálisan tökéletesen felkészült a feladatra. „A kanyarsebességek nyilván eltérőek, de ez csak megszokás és gyakorlás kérdése. Ha mások meg tudják csinálni, én miért ne tudnám? Edzek és készülök továbbra is. Most már pontosan tudom, hogy olyan gyors pilóta lehetek, mint a baleset előtt” – nyilatkozta optimistán Robert Kubica.

„Nem akarok álszerény lenni, nyugodtan mondhatom, hogy 2010-ben igen magas szintet ütöttem meg. A sors ezt adta nekem a 2011-es baleset után. A Renault korábban elég bátor volt ahhoz, hogy megnézze, mit tudok, mondjuk ki, hogy éltem a bizalommal. Hogy milyen volt a két teszt idén? Amikor megláttam Valenciában a versenyautót, készen ahhoz, hogy beüljek, egyből éreztem, ez az életem. Le Castellet-ben még tisztábban éreztem ezt. Ott már nem kellett aggódnom, a cockpitban megszállt a nyugalom, ami hiányzott hat éven át. Meglátjuk, mi következik ezután” – fogalmazott a népszerű lengyel versenyző, aki a jelek szerint már csak a hívó szóra vár.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: