DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Kikapcsoltatta a kipörgésgátlót a Red Bullt tesztelő Ogier

Gyerekkori álma vált valóra a négyszeres ralivilágbajnoknak, aki először vezetett F1-es versenygépet. Szerinte nincs olyan versenyző, aki nem próbálna ki szívesen ilyen gyors autót.

Először vezetett Formula-1-es autót a négyszeres WRC-bajnok, Sebastien Ogier, aki a Red Bull 2011-es versenygépét vette kezelésbe a Red Bull Ringen. A 100 kilométeres tesztre még előző hónapban került sor, de a hír csak most látott napvilágot. A korábbi években gyári Citroen- és Volkswagen-szerződése tiltotta Ogier-nek, hogy kipróbáljon egy F1-est, az M-Sportnál azonban – ahol a Red Bull szponzorálja – megvalósulhatott a régóta várt bemutatkozás.

„Egy álom vált valóra ezen a napon. Elképesztő jó volt, és természetesen nagy felfedezés, annyira különbözött attól, amit előtte bármikor vezettem. Csupa élvezet volt, az igazság pedig, hogy ez az autó szupergyors, de nagyon könnyen kényelmesen érzed magad benne” – idézi a motorsport.com Ogier benyomásait a tesztről. „Gyerekként Sennát figyeltem, ő volt a példaképem, és természetesen azóta álmodtam arról, hogy egy napon kipróbálhatok egy ilyen autót. Egy versenyző akkor szórakozik, ha száguld, a Formula-1-es autó pedig a leggyorsabb, amit vezethetsz, ezért természetes, hogy minden versenyző ki akar próbálni egy ilyet egyszer.”



Ogier honfitársa, a ralipályákat őt megelőzően uraló Sebastien Loeb nyomdokaiba lépett – ő ugyancsak a Red Bullon keresztül tesztelt Formula-1-es autót 2008-ban, és még az is felmerült, hogy versenyezni fog. A fiatalabb francia, akit David Coulthard segített az RB7-tel való ismerkedésben, egyetlen beállításhoz nyúlt a teszt folyamán: „Fokozatosan tekertem le a kipörgésgátlót, végül teljesen kikapcsoltam, így nélküle fejeztem be a napot. Érdekes volt, mennyire idegesen viselkedett az autó nélküle, és mennyire egyenletesen és finoman kellett bánni a gázzal.”

A ralis ásztól nem idegen a pályaversenyzés, korábban a Porsche Supercup néhány versenyén indult, csapatának, az M-Sportnak pedig GT3-as részlege is van, amely Bentley-ket készít fel. Az ebből adódó lehetőségekkel Ogier is tisztában van: „Jelen pillanatban lefoglal, amit csinálok, és az igazat megvallva fontos számomra, hogy a családommal töltsem az időt. De a jövőben érdekes lehet újra versenyezni kicsit pályán is” – adott betekintést távlati terveibe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: