DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Kötelezővé tennék az F1-es városi show-kat

A pilóták nem húzhatnák ki magukat a jövőben a londonihoz hasonló rendezvények alól: az aerodinamikai szabályok újabb átírása és a pajzs is a Stratégiai Csoport szerdai találkozójának legfontosabb napirendi pontjai között szerepel.

A Formula-1 hat csapatából – Mercedes, Ferrari, Red Bull, McLaren, Williams és Foce India – összeálló Stratégia Csoport szerdán újra találkozik Genfben. A napirenden rövidebb és hosszabb távú, aktuális kérdések is szerepelnek, melyeket az Autosport összegzett cikkében.

A 2017-ben bevezetett aerodinamikai szabályok eredményesnek bizonyultak, a csapatok így most megvitatják, milyen utat kövessenek a jövőben, hogy a versenyzés még látványosabbá váljon. A mostani előírásokat 2020-ig rögzítették, előfordulhat, hogy ezt követően újra jelentősen módosul az autók külalakja.

Miután a Brit Nagydíjon debütált pályán az új fejvédő megoldás, a pajzs – melynek Sebastian Vettel egy kör alatt is számos hátrányát állapította meg –, az eszköz sorsáról is beszélni kell. Az FIA, amely szintén képviselve van a Stratégiai Csoportban, 2018-ban be akarja vezetni a fejvédelmet, és amennyiben a pajzs nem bizonyul alkalmasnak, a tavaly félretett halóhoz is visszatérhetnek.



A silverstone-i futamot megelőzően Londonban mérföldkő jelentőségű eseményre került sor: az F1-es mezőny bemutatózott a belvárosban összegyűlt közönség előtt. A rendezvény sikeresnek bizonyult, a Liberty célja pedig az, hogy minél több nagydíj előtt tartson hasonló bemutatót. Mivel Lewis Hamilton egyedüliként távol maradt a londoni parádétól, a versenyzők jelenléte is kérdés lett: az Autosport szerint egy szezonban három-öt részvételt akarnak kötelezővé tenni.

Ugyancsak szó esik a 2020 utáni motorszabályokról, költségcsökkentésről, gumikeverékekről, a hétvégék menetrendjéről, a kipufogózajról, az olajégetés vitás ügyéről, valamint a motorborításról – az uszony meghosszabbítása is lehetséges – a szerdai találkozón.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: