DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Hungaroringi teszt: Már csak Kubica kérdéses?

Már két héttel az esemény előtt kezd kirajzolódni, hogy az egyes csapatok melyik pilótákkal tervezik teljesíteni a Magyar Nagydíjat követő kétnapos tesztet. A Renault-nál dilemmát jelenthet, hogy Robert Kubica már nem részesülne az újoncoknak járó elbánásban.

Először rendeznek évközi Formula-1-es tesztet a Hungaroringen idén augusztus első két napján, és esély van arra, hogy rögtön egy szenzációs visszatérésnek is helyet adjon az esemény. Miután Robert Kubica és a vele együttműködő Renault is úgy nyilatkoztak az első két közös, 2012-es autóval teljesített teszt után, hogy lehet esély a lengyel pilóta visszatérésére, felreppentek a hírek, hogy a hat és fél éve ralibalesetet szenvedő, de még mindig csak 32 éves versenyző a soron következő teszten is lehetőséget kapna, hogy első alkalommal kipróbálja magát korszerű technológiában is.

renault



Miközben a többi csapat sorra jelenti be a hungaroringi résztvevők névsorát, a Renault továbbra is hallgat Kubicával kapcsolatban, ami csak még tovább erősíti azon feltételezéseket, hogy valami készül a háttérben. Az viszont biztos, hogy ha a lengyelt autóba ülteti a Renault a teszten, azt egyik aktív versenyzőjének kárára teheti csak meg. A szabályok úgy fogalmaznak, hogy az évközi négy tesztnap közül legalább kettőn újonc versenyzőnek kell lehetőséget adni (jelen esetben az újonc azt jelenti, hogy legfeljebb két F1-es futamrajt áll a háta mögött), Kubica viszont 2006 és 2010 között 76 nagydíjon elindult már, és több mint hatéves kihagyása, valamint súlyos sérülése dacára sem tesznek vele kivételt a szabályok. Az előző évközi teszten, Bahreinben Nico Hülkenberg már autóba ült, így most Jolyon Palmeren lenne a sor, hacsak a Renault nem dönt úgy, hogy beáldozza a britet a sajtó által már hetek óta a helyére vizionált Kubica kedvéért.

Van még egy lehetősége a Renault-nak arra, ha még ebben az évben idei autóban akarja kipróbálni Kubicát: ennek akklimatizációs, avagy hozzászoktató teszt a neve, és erre egy csapat akkor kaphat lehetőséget, ha szezon közben cserélné le egyik pilótáját. Az új jövevény ekkor eltölthet gyakorlással egy teljes napot egy olyan pályán, amely nem szerepel a világbajnokság menetrendjében. Ám ez azzal a veszéllyel jár, hogy ha a Renault mégsem találná elég felkészültnek Kubicát, és nem ültetné be már idén Palmer helyére, a csapattól „büntetésből” a jövő évi előszezoni tesztidőszakból vennének el egy napot.

Az már biztos, hogy az egyik napon a kanadai Nicholas Latifi ül majd a Renault-ban, mint ahogy a legtöbb csapat felállása ki is kristályosodott már. Kimi Raikkönen, Felipe Massa és Max Verstappen is ott lesz a teszten számos olyan, saját sorozatában idén remeklő fiatal tehetség mellett, mint a George Russell Mercedesnél, Lando Norris a McLarennél, vagy éppen Charles Leclerc a Ferrarinál.

 

A hungaroringi teszt várható résztvevői:

Mercedes George Russell
Red Bull Pierre Gasly, Max Verstappen
Ferrari Kimi Raikkönen, Charles Leclerc
Force India Lucas Auer, Nikita Mazepin
Williams Felipe Massa, Gary Paffett?
McLaren Stoffel Vandoorne, Lando Norris
Renault Nicholas Latifi, Robert Kubica?
Toro Rosso Sean Gelael, Danyiil Kvjat
Haas  Santino Ferrucci
Sauber Gustav Malja, Nobuharu Matsushita
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: