DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Silverstone megmutatta, hogy van jövője az F1-ben

A Brit Nagydíj igazi népünnepély, főleg akkor, ha Lewis Hamilton nyeri a futamot - ez idén zsinórban negyedik alkalommal történt meg a zsúfolt lelátók előtt.

Az elmúlt héten a britek Forma-1-es pályájának sorsa volt az egyik legforróbb téma a sajtóban, hiszen a helyszín tulajdonosa, a Brit Autóversenyzők Szövetsége (BRDC) múlt kedden aktiválta a szerződésükben szereplő záradékot, melynek értelmében 2019 után kihátrálhatnak a megállapodásból, ergo nem rendeznek több F1-es futamot a pályán. Minderre rátett egy lapáttal, hogy a sportág vezetői nagyszabású show-t rendeztek a potenciális futamrendező London belvárosában, amelyen a hírek szerint százezer rajongó vett részt - ám ez inkább az F1-es verseny iránti érdeklődésből fakadt.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a Brit Nagydíj hétvégi látogatottsága ismét rekordot döntött, hírek szerint ugyanis 344500 néző volt kíváncsi a silverstone-i eseményekre a hétvége során. „Ez fantasztikus hét volt a Forma-1-es család számára” - értékelte a látottakat Sean Bratches, az F1 marketingért felelős ügyvezető igazgatója, aki szerint a Trafalgar téri parádé, és a Lewis Hamilton sikerét követő ováció „kézzelfogható példái annak, amit el szeretnénk érni.”



Nagy kár, hogy hiába volt teltház az elmúlt években is, a silverstone-i Brit Nagydíj továbbra is veszteséges, az anyagi biztonság ugyanis nincs kapcsolatban a jegyeladásokkal. A BRDC elnöke, Derek Warwick reméli, hogy 2019-ig sikerül úgy módosítaniuk a szerződést, amely mindkét fél számára nyereséges lesz.

„Ez volt az első olyan alkalmunk, amikor a Liberty Media irányítja a Forma-1-et. A show nagyon megnyerő volt számukra” - mondta a brit, aki nem hiszi, hogy számíthatnak a kormány támogatására, inkább helyi befektetőket keres a 100%-ban magánvállalkozásban működő pálya financiális helyrepofozására.

Warwick kitért Christian Horner kritikus megnyilvánulásaira is - a Red Bull csapatfőnöke hüledezve vette tudomásul, hogy Silverstone ki szeretne hátrálni az F1-gyel kötött szerződéséből. „Meglepődtem, hogy olyasvalaki, mint Christian, ilyeneket mond, noha csak a történet egynegyedét ismeri. Tudnia kellene, miről szól a másik 75%” - tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: