DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hamilton nyert, Ferrari-defektdráma a hajrában

Lewis Hamilton a pole-ból megnyerte hazai futamát, a Mercedes pedig végül váratlanul kettős győzelmet ünnepelhetett a Brit Nagydíjon, miután az utolsó körökben mindkét Ferrari defektet kapott.

Bár a sűrű felhők továbbra sem mozdultak el Silverstone egéről, a futam napján végül száraz maradt az idő, így nem jöttek be a rajtrács második felében álló azon pilóták reményei, akik esőben bíztak.

Jolyon Palmernek pedig nagyon hamar mindenféle reménye szertefoszlott, hiszen már a felvezető körben lelassult és félreállt autójával, miután hidraulikai hiba ütötte fel a fejét a Renault-ban, így a brit a rajtjelet sem láthatta meg hazai versenyén.

ham_1



A startnál Hamilton megőrizte az első helyet Raikkönen előtt, Verstappen viszont néhány kanyaron át tartó viaskodás után beférkőzött a két Ferrari közé, Vettel így a negyedik helyre szorult. Bottas a 9. helyről, Ricciardo pedig a mezőny végéről igyekezett fokozatosan előrelépdelni.

Az első kör nem múlt el baleset nélkül, ennek pedig egyedül a Toro Rosso lett a kárvallottja, hiszen számukra vált valóra minden csapat rémálma, vagyis amikor két versenyzőjük egymással ütközik. Danyiil Kvjat lesodródott a pályáról, és amikor visszatért a külső ívről, éppen a mellette érkező Carlos Sainznak csapódott neki. A spanyol nem tudta folytatni, kiesésével előhívva a biztonsági autót, míg Kvjatnak egy bokszkiállásra volt szüksége a károk helyreállításához, majd pedig még egyre, hogy letöltse áthajtásos büntetését baleset okozásáért.

Az élen Hamilton kezdetben nem tudott nagyon elnyúlni Raikkönentől, a mögöttük lévő páros viszont jobban lemaradt, Verstappen ugyanis kissé feltartotta Vettelt, aki hamarosan csatába is bocsátkozott a hollanddal. A 15. körben ez egy egészen szoros ütközetbe torkollott, de Verstappen szokásos agresszivitását előhúzva meg tudta tartani helyezését. A Ferrari így a taktikához fordult segítségül, és miután kerékcserére hívták Vettelt, a Red Bull a következő körben reagálva sem tudta visszajuttatni pilótáját a német elé, főleg úgy, hogy egy másodpercet benne is hagytak a cserében a szerelők.

Hamilton és Raikkönen később ejtették meg első és egyetlen bokszkiállásukat, ami után a finn kissé jobban elkezdett leszakadni, az élmezőnyből pedig Bottas várt legtovább, aki lágy gumikat szuperlágyakra cserélve kemény hajrázásra játszott. Vettelt némi csata után sikerült is megelőznie, a német ráadásul csúnyán elfékezte első kerekeit, így ezt követően már vibrációval és gyengébb tapadással is meg kellett küzdenie nehezítésként. Verstappent ugyan biztatta csapata, hogy akár még el is kaphatja a Ferrarit, de végül Vettel tempója nem esett vissza eléggé ahhoz, hogy ezt lehetővé tegye.

A végére maradt azonban még egy (sőt, két) nagy dráma: a végig 2. helyen álló Raikkönen jó úton haladt egy problémamentes célba érkezés felé, ám két körrel a leintés előtt defektet szedett össze egyik első kerekén, az extra bokszkiállás után pedig negyedikként tért vissza, csapattársa mögé. A Ferrari azonban egészen hihetetlen módon újabb csapást szenvedett el, hiszen pillanatokkal később Vettel is bal első defektet kapott. A német végül a 7. helyen tudta behozni az autóját, ezzel csak 6 pontot szerzett, előnye pedig egyetlen egységre zsugorodott Hamilton előtt a tabellán.

Hamilton mindenesetre fölényesen győzött, ezzel zsinórban negyedszer, összességében ötödször nyerte meg a Brit Nagydíjat, a felzárkózó Bottas révén pedig a Mercedes kettős győzelmet szerzett a Ferrari váratlan balszerencséje után. Raikkönen bejött végül a 3. helyre, mögötte a két Red Bull-lal - Verstappen a 4. hellyel a kieséssorozat megszakadásának, Ricciardo az 5.-kel a mezőny végéről való remek felzárkózásnak örülhetett. Hülkenberg kiváló versenyzéssel behozta 6. helyre a Renault-t, a célba bevánszorgó Vettel mögött pedig a két Force India és Massa lett még pontszerző.

 

A Brit Nagydíj végeredménye:

# Versenyző Csapat Kör  Idő/Hátrány
1 Lewis Hamilton Mercedes 51 1:21:27.430
2 Valtteri Bottas Mercedes 51 14.063
3 Kimi Räikkönen Ferrari 51 36.570
4 Max Verstappen Red Bull-TAG Heuer 51 52.125
5 Daniel Ricciardo Red Bull-TAG Heuer 51 1:05.955
6 Nico Hülkenberg Renault 51 1:08.109
7 Sebastian Vettel Ferrari 51 1:33.989
8 Esteban Ocon Force India-Mercedes 50 1 kör
9 Sergio Pérez Force India-Mercedes 50 1 kör
10 Felipe Massa Williams-Mercedes 50 1 kör
11 S.Vandoorne McLaren-Honda 50 1 kör
12 Kevin Magnussen Haas-Ferrari 50 1 kör
13 Romain Grosjean Haas-Ferrari 50 1 kör
14 Marcus Ericsson Sauber-Ferrari 50 1 kör
15 Daniil Kvyat Toro Rosso-Renault 50 1 kör
16 Lance Stroll Williams-Mercedes 50 1 kör
17 Pascal Wehrlein Sauber-Ferrari 50 1 kör
- Fernando Alonso McLaren-Honda 32 kiesett
- Carlos Sainz Toro Rosso-Renault 0 kiesett
- Jolyon Palmer Renault 0 nem indult
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: