DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamilton kiugrott a bőréből, Raikkönen szoborként állt a dobogón

Az érzelmi skála szélsőséges értékeit láthattuk a Brit Nagydíj dobogóján: Lewis Hamilton köszönetet mondott mindenkinek, különösen a közönségnek, a peches Kimi Raikkönen azonban nem titkolta csalódottságát.

Minden Formula-1-es versenyző szeretne hazai pályán győzni, Lewis Hamiltonnak pedig ma ötödik alkalommal jutott ki ebből az élményből Silverstone-ban, ahol uralta a vasárnap délutánt. Így próbálta szavakba önteni, milyen a neki szurkoló brit közönség előtt nyerni:

„Nem igazán tudom leírni az érzést, de elképesztő itt fent lenni. Mindenhol látom a lobogókat, elképesztő támogatást kaptam egész hétvégén” – mondta Hamilton a dobogón. „Nagyon büszke vagyok rá, hogy sikerült ezt elérnem értetek, hálás vagyok a szurkolásért. . Köszönet jár mindenkinek, a gyerekeknek és Billynek is, akik kint voltak velem a hétvégén, és inspiráltak engem. Valtteri is kivételesen szerepelt ma, tökéletes hétvége volt a csapat számára. Most már meg szeretném nyerni a világbajnoki címet is, de messze még a vége.”



Az interjúkat készítő Jenson Button öniróniával jegyezte meg, hogy először járt a silverstone-i dobogón – a visszavonult világbajnok ugyanis pályafutása során sosem végzett hazájában a legjobb három között. „Te is megérdemelted volna annyiszor, hogy itt fent legyél. Most pedig két brit áll a dobogón” – vigasztalta őt Hamilton, aki a futam után a közönséghez rohant ünnepeltetni magát, megváratva a sajtótájékoztatón Raikkönent és Bottast.

Valtteri Bottas alternatív stratégiájának – lágyon kezdett, majd a futam végére rakta fel a gyorsabb szuperlágyat – nyert számos pozíciót, és juttatta hozzá a Mercedest idei második 1-2-es győzelméhez: „Nagyon örülök a mai eredménynek, egyáltalán nem volt könnyű verseny. A kilencedik helyről indultam, eléggé sok autó volt előttem, melyeket meg kellett előznöm. A csapat mindent tökéletesen csinált, a taktika is remek volt, nekem csak mennem kellett előre. A végén Kimi defektjével kicsit szerencsénk volt, de végeredményben tökéletesen alakult a hétvége, számomra és Lewis számára is” – nyilatkozta Bottas, kétségkívül a boldogabb finn vasárnap.

Kimi Raikkönen ugyanis meg sem próbálta palástolni kedvetlenségét a dobogón. A ferraris fanyar arcának oka a gumiprobléma volt a verseny hajrájában: a futófelület jelentős darabja leszakadt, ki kellett állnia nem tervezett kerékcserére. A biztosnak tűnő második helyet így vette el Bottas, sőt Raikkönen Sebastian Vettel mögé is visszaesett, amíg a némettel pontosan ugyanaz a meghibásodás nem történt.

„Többé-kevésbé kihoztuk a futamon az autóból, amit lehetett, ők egyszerűen kicsit gyorsabbak voltak. Egyes pontokon valamelyest küszködtem, a vége azonban pech volt, nem tudom, mi okozta. A gumi nem robbant fel, a futófelület viszont levált róla, az a szerencse, hogy vissza tudtam jönni a bokszba. Egy körrel később Sebastiannal ugyanez történt, majdnem ugyanott a pályán. Nem vagyok boldog, de a semminél azért sokkal jobb” – mondta a szezon során harmadszor dobogóra álló Raikkönen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: