DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A parádé után London a nagydíjra is bejelentkezett

A komplett F1-es mezőny – leszámítva Lewis Hamiltont – autóba ült a szerda esti utcai bemutatón. A londoni polgármester az eseményen arról beszélt, jó az esély rá, hogy a város a jövőben versenyt tart.

A Liberty Media korábban célkitűzései között említette, hogy minden Formula-1-es nagydíjat ki akarnak terjeszteni a versenyhétvégékről, és egyhetes, nagyvárosi fesztivállá – a Super Bowlhoz hasonlóvá – akarják alakítani őket. Ennek első példáját a Brit Nagydíjat megelőzően Londonban láthattuk, ahol egy rövid útvonalon a Trafalgar tér körül 90 perces parádén vonult fel egy kivétellel a teljes mezőny.

Daniel Ricciardo és Valtteri Bottas – akik a bemutatózásban a rutinosabbak közé tartoznak – gumiégetéssel tüzelték fel a tömeget, rajtuk felbuzdulva pedig a többiek is követték a példát, habár előzetesen arra kérték az F1-eseket, tartózkodjanak az ilyen mozzanatoktól. A vonalvezetés szűk hajtűkanyarja többeken is kifogott, Lance Stroll például mind a három körén megakadt ezen a ponton.

A tavalyi bajnok, Nico Rosberg, valamint a kétszeres világelső, Mika Hakkinen is jelen volt a rendezvényen. Ők nem vezettek, ellentétben Jenson Buttonnal, aki a kétüléses Minardival tett meg egy kört – azzal, amellyel Baumgartner Zsolt szokott vendégeket autóztatni –, valamint Rene Arnoux-val, aki a Renault RS01-et vezette a gyártó F1-es debütálásának 40. évfordulóján.



Arnoux egyébként a jelenlegi mezőny tagjaival együtt felállt a színpadra, így aki csupán megszámolta a versenyzőket, nyugtázhatta, hogy 20-an vannak. Az egyetlen távolmaradó aktuális pilóta Lewis Hamilton volt, aki helyette kétnapos nyaralásra utazott Görögországba. Nevének említésére a tömeg hurrogással reagált, míg Sebastian Vettel a legnagyobb tapsok egyikét kapta. „Lewis úgy érzi, hogy rendkívül fáradalmas bajnoki harcot vív, ezért szüksége volt a szabadnapokra Ausztria után” – magyarázta Toto Wolff Mercedes-főnök a távolmaradást, amely nem éppen alkalmas a szurkolókkal való kapcsolat elmélyítésére.

Londonban 13 év elteltével először zúgott fel Formula-1-es autó, a főváros polgármestere, Sadiq Khan pedig bejelentkezett a nagydíj megrendezéséért is Silverstone helyén 2020-tól: „Ha úgy állunk, hogy az egyeztetések Silverstone-nal megakadtak, akkor egyértelmű, hogy örömmel beszélek az F1-gyel, és hallgatom meg őket. Találkoztam az új vezetőséggel, amely friss levegő a sportnak, rendkívül izgalmasak, fantasztikus ötletekkel, ha pedig párbeszédet akarnak velem, örömmel csatlakozom, és dolgozom együtt velük, hogy valósággá váljon. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben létrejöhet egy F1-es verseny Londonban. Figyeljenek majd” – mondta a polgármester.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: