DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Új helyszínre költözhet a Brit Nagydíj

Silverstone-nak alig néhány napja maradt arra, hogy aktiválja az F1-el kötött szerződésében található záradékot, mellyel 2019 után lemondana a futamrendezésről - a Liberty Media hajlik rá, hogy máshová vigyék a versenyt.

Július 16., vasárnap - amellett, hogy ez a Brit Nagydíj napja, a Silverstone-t tulajdonló Brit Autóversenyzők Szövetségének eddig kell aktiválnia a sportággal kötött szerződésükben lévő záradékot, amely azt jelentené, hogy 2019 után lemondanak a futamrendezésről. Az utóbbi napok híreinek tükrében erre komoly esély van, noha a Forma-1 tulajdonosa, a Liberty Media szeretné megtartani a száguldó cirkusz legrégebbi helyszínét.



A jelenleg érvényben lévő megállapodás 2027-ig fut, a BRDC pedig azért gondolkozik a megszakításán, mert a rendezési díjak az egekbe szöknek addigra: amíg 2010-ben 12 millió fontot fizettek a Brit Nagydíjért, 2027-ben ez az összeg várhatóan 26 millió font lesz. Ez még akkor is tarthatatlan számukra, ha versenyük az egyik, ha nem a legsikeresebb a naptárban: a szervezők 140 ezer rajongót várnak az idei futam napjára. Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója azt javasolta a Liberty Mediának, hogy vásárolják meg ők Silverstone-t, ezzel biztosítva a futam jövőjét.

Ám Chase Carey-nek, az F1 vezérigazgatójának azonban még kapóra is jönne, ha a BRDC kihátrálna a szerződésből: az üzletember minél több városi futamot szeretne, és tervei között szerepel egy londoni helyszín is. A The Times forrásai szerint a leendő pálya Kelet-Londonban, Docklands körzetében terülne el, ám a város polgármestere, Sadiq Khan egyelőre kételkedik a megvalósításban. „London mindig is nyitott a világ legnagyobb sporteseményei előtt. Eddig még nem kaptunk megkeresést az F1-es futammal kapcsolatban, és meg kell vizsgálnunk, hogy milyen hatása lenne ennek a biztonságra, valamint a környezetre nézve” - mondta Khan.

FRISSÍTVE: Silverstone kedden délután aktiválta a záradékot, melynek értelmében 2019-ben rendezik az utolsó F1-es futamot a pályán - feltéve, ha nem sikerül újabb megállapodást tető alá hozni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: