DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Silverstone kiszáll, az F1 főnöksége dühöng

A silverstone-i pálya felbontotta a Brit Nagydíj megrendezéséről szóló szerződését, így jelen állás szerint a 2019-es lesz az utolsó verseny a helyszínen. Mivel az angolok lépése taktikai jellegű, az F1 Csoport dühös közleményben reagált.

Kedden megtörtént, amit a szigetország sajtója egy ideje rebesget: Silverstone aktiválta a napokban lejáró kilépési záradékot, amely értelmében a 2019-es kiadás után már nem rendez több nagydíjat. A kontraktus értelmében a pályának évről évre 5 %-kal nagyobb rendezési díjat kell megfizetnie, ami 2012-ben még 12 millió fontba került, az 2026-ban már 26 millió lenne. A verseny már az elmúlt két évben is veszteséges volt.

„Eljutottunk a fordulópontra, melyen túl már nem hagyhatjuk, hogy szenvedélyünk a sport iránt uralja a fejünk. Ez nem csupán Silverstone és a BRDC teljes jövőjét sodorná veszélybe, hanem a brit motorsport közösségét is, amely tőlünk függ” – indokolta John Grant, a brit versenyzők szövetségének (BRDC) elnöke. Ennek ellenére hozzátette, bíznak a tulajdonos, a Liberty Media által végrehajtott változásokban, és remélik, hogy sikerül megegyezésre jutni, amely Silverstone számára is fenntartható.



Grant bejelentése egy fenyegetésnek felfogható részt is tartalmaz: „A Brit Nagydíj elvesztése olyan negatív hatással járna, amely Silverstone-on és a Formula-1-en is túlmutat. Tízből hét F1-es csapat székhelye az Egyesült Királyságban található, a többsége Silverstone-hoz közel, amely nem véletlenül ismert a motorsport Szilícium-völgyeként. Vegyék el a Brit Nagydíjat, és mindez veszélybe kerül.”

A bejelentés túllépte a Formula-1 Csoport tűréshatárát, amely szinte azonnal közleményben reagált a silverstone-i hírre. A sportág irányítása nem örül annak, hogy a pálya taktikai célból bontotta fel a szerződést, és azt is rosszallja, hogy a hír akkor látott napvilágot, mikor nagyszabású rendezvénysorozat, közte egy londoni F1-es parádé kíséri a Brit Nagydíjat.

„A Brit Nagydíjat megelőző hétnek az F1 és Silverstone megünnepléséről kellene szólnia. Mélységesen bánjuk, hogy Silverstone ehelyett ezt a hetet arra szánja, hogy pózt vegyen fel és helyzetbe hozza magát, ezért     érvényesítették a kilépési záradékot, amely három év múlva jár hatással. Felajánlottuk, hogy meghosszabbítjuk a jelenlegi határidőt, hogy most arra fókuszáljunk, ami nagyszerű Silverstone-ban és a Formula-1-ben. Sajnálatos módon a silverstone-i menedzsment úgy döntött, rövidebb távú előnyökkel erősíti helyzetét” – áll a közleményben, amely ennek ellenére hozzátette, jóhiszeműen folytatják a tárgyalásokat a silverstone-i promóterrel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: