DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Egy dolgot biztosan nem fog csinálni Silverstone

A britek F1-es pályáját irányító BRDC nemrég bejelentette, hogy kihátrálnak a sportággal kötött szerződésükből - habár van esély újabb megegyezésre, a testület tagjai egy dologban egészen biztosak a helyszín jövőjét illetően.

Ahogyan arra számítani lehetett, a Brit Autóversenyzők Klubja aktiválta az F1-gyel még 2010-ben kötött szerződésükben lévő záradékot, mely szerint 2019 után már nem rendeznek versenyt a pályán az egyre magasabb rendezési költségek miatt. Noha Chasey nem örült neki túlzottan, hogy az ügy ennyire nyilvánosság előtt zajlott az utóbbi időben, ő és a pálya is hajlik arra, hogy új fejezetet nyissanak - egy dologban azonban teljesen biztos a BRDC elnöke.

„Nyitottak vagyunk minden alternatívára a Libertyvel, hogy fenntartható jövőt biztosítsunk a nagydíj számára” - idézte a Motorsport John Grantet. „Az utóbbi hónapokban azonban elmondtuk, hogy a BRDC stratégiai irányelvei között nem szerepel, hogy eladjuk a silverstone-i pályát. Egyszerűen nem gondoljuk azt, hogy meg kellene tennünk. Úgy tekintünk magunkra, mint a brit motorsport őrzőire, és szerintünk az, hogy Silverstone a BRDC tulajdonában marad, segít elérni hosszú távú céljainkat. Silverstone eladása nem szerepel a terveink között.”



Grant szerint azt tartják elsődleges szempontnak, hogy anyagilag fenntartható legyen a pálya a jövőben. „A BRDC-nek nem áll szándékában, hogy nagyot szakít a Brit Nagydíjból, de ezzel együtt nem vagyunk jótékonysági szervezet sem.” Az elnök visszautasította azokat a véleményeket is, melyek szerint szerencsésebb lett volna a Brit Nagydíj utánra halasztani a döntést.

„Ez alapvetően jogi kérdés. Egyetlen lehetőségünk van arra, hogy kihátráljunk a szerződésből anélkül, hogy pénzt veszítenénk, és az 2019-es esemény után lesz. Erre két évnyi felmondási időt kell adnunk, és az utolsó nap, amikor ezt megtehetjük az utolsó nap, mielőtt ez az esemény elkezdődik. Ez a nap most jött el, és nem volt választásunk” - tette hozzá.

Stuart Pringle, Silverstone sportigazgatója Chase Carey kritikáira válaszolt, mondván, hogy a záradék aktiválása nem volt egy könnyű döntés, hiszen azzal a gondolattal is eljátszottak, hogy akár végérvényesen is búcsút mondhatnak a futamuknak. „Ez nem a nyilvánosságról szól, hiszen egyáltalán nem könnyű a helyzetünk. Senki sem szeret annyira futamot rendezni, mint a BRDC, és tudatában vagyunk tettünk lehetséges következményeinek. De fordulóponthoz érkeztünk. Tudjuk, hogy megtörténhet, hogy nem lesz több Brit Nagydíj 2019 után, ami óriási szégyen lenne.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: