DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Bottast már a bajnokesélyesek közé sorolják

Második győzelmével Valtteri Bottas 35 pontra közelítette meg Sebastian Vettelt. A korábbi világbajnok, Damon Hill szerint a finn nem fogja hagyni a nagy lehetőséget, Vettel pedig arról beszélt, már év elején tudta, Bottasszal számolni kell.

A szezon korábbi szakaszában Valtteri Bottas többször egyértelműen másodszámúnak mutatkozott Lewis Hamilton mögött: hol félreállt csapattársa elől, máskor a fő riválist, Sebastian Vettelt tartotta fel, jelezve helyét a Mercedes hierarchiájában. A Hamilton számára problémás versenyeken azonban – Szocsi, Monaco, Baku és legutóbb Spielberg – Bottas rendre szállította az erős eredményeket.

Az utóbbi három futamon például nem ért célba rosszabb helyen a másodiknál, és összesen hat dobogónál jár Hamilton öt pódiumával szemben: ennek köszönhető, hogy mindössze 15 ponttal áll az „első számú” Mercedes-pilóta mögött, és 35-re marad le az éllovas Vetteltől.



„Mindketten képesek a győzelemre. Ebben a játékban egyiküknek szükségszerűen jó hétvégéje van, ha a másiknak rossz. Jelenleg ezt a helyzetet látjuk” – mondta az 1996-os világbajnok, Damon Hill a Sky Sportnak a Mercedes párosáról. „Nekik az a jó, ha mindkét versenyzőnek megy, ekkor viszont kialakulhat a tavalyi helyzet, amikor két pilóta egymást igyekezett kiütni a pályáról, hogy ő nyerje meg a bajnokságot. Valtteri azonban nem fogja feladni harc nélkül. Érezni lehet, hogy tudja, ez a nagy esélye, ezért nem fogja könnyen elúszni hagyni.”

„Világklasszis versenyző és bajnokesélyes” – jelentette ki Martin Brundle, a korábbi F1-es versenyző, aki hosszú idő óta a Sky televízió szakértője. „Magabiztos és hisz magában, így a csapat is hinni fog benne, és a dolgok kedvezni fognak neki. A számok alapján egyértelműen esélyes, véleményem szerint pedig lélektani szempontból is. Újra megmutatta, hogy képes kezelni a nyomást: a pole és a rá hajtó Vettel nyomását is.”

Vettel úgy nyilatkozott, már az év elejétől fogva komolyan számolt Bottasszal: „Mindig is esélyesnek tartottam, mivel az egyik leggyorsabb autót vezeti, és ő is a leggyorsabb versenyzők egyike. A Williamsnél kissé alábecsülték az autó miatt, pedig remek munkát végzett, és Felipe sem volt könnyű csapattárs az évek nagy részében. Megnehezíti Lewis dolgát, akit okkal ismernek el. Minél több versenyző fordul meg az élen, annál jobb mindannyiunknak” – mondta a világbajnokság éllovasa.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: