DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Red Bull: Ne harapj a téged etető kézbe!

Carlos Sainz az egész Red Bull-vezérkar rosszallását kiváltotta azzal az elszólásával, hogy jövőre már nem akar a Toro Rossónál versenyezni, ha a nagycsapatnál nem jut lehetőséghez. Most megérkezett az energiaitalosok F1-es programját felügyelő Helmut Marko válasza is.

Carlos Sainz jövője elég régóta téma a paddockban: a Renault már tavaly szerette volna megszerezni őt, csakhogy akkor a Red Bull nem engedte el. A spanyol így maradt 2017-re is a gárdánál, de az utóbbi hetekben felpörögtek a róla szóló pletykák. Már állítólag nem csak a Renault, hanem a McLaren is kiszemelte magának, s bár egyelőre mindkét alakulat a Toro Rosso mögött áll a konstruktőri tabellán, a hosszú távú érvek mindenképp mellettük szólnak.

Ennek fényében mondta azt Sainz csütörtökön, hogy ha a Red Bull nem ad neki lehetőséget jövőre a Milton Keynes-i alakulatnál, máshová igazol, Christian Horner azonban lecsillapította a kedélyeket, egyúttal megdorgálta a spanyolt. De a kemény szavairól híres Helmut Marko sem kímélte a hispánt: „Úgy vélem, kicsit zavart” - idézte a Motorsport az osztrákot. „Látom a vezetésén, ebben a szezonban már elkövetett néhány buta hibát. A szerződés kristálytiszta.”



„Ausztriában van egy mondásunk erre: ’Nem harapunk a minket etető kézbe.’ És ezek a kezek hozzám és Mateschitz úrhoz tartoztak, akik hozzásegítették őt a Toro Rossóhoz. Senki más nem adott volna neki esélyt. Küldtünk neki egy levelet arról, hogy kihasználjuk az opciót, és ahogy tudom, amióta a Red Bullnál vagyok, nem a pilóták döntenek a szerződésről, hanem a főnökök. Szerintem a vezetésre kellene koncentrálnia, az utóbbi futamokon még Kvjat is legyőzte őt az időmérőkön. Még nem beszéltem vele, ezért biztosan félreértésről van szó az angolok, a spanyolok és a németek között!”

Marko azt mondta, hogy ha például a Ferrari érdeklődne Sainz iránt, akkor lehetne szó az elengedéséről. „Tavaly mondtam neki, hogy ha a Ferrari akarja őt, beszélhetünk. De szombaton találkoztam Ginóval és Maurizióval, és semmi olyasmit nem mondtak, hogy le akarják igazolni Sainzot. Talán az apja az, aki többről álmodik. Ő most is itt van, és mindenkivel beszél, aki meghallgatja őt. Ez mindig vicces helyzeteket szül.”

Amikor arról kérdezték az osztrákot, hogy Sainz vajon frusztrált-e, így válaszolt: „Először is eredményeket kell felmutatnia. Mindent meg kell tennie, hogy kihozza magából a maximumot.” Franz Tost, Toro Rosso csapatfőnöke hasonlóan látta a helyzetet. „Ez nem Carlos Sainz döntése. A Red Bullal van szerződése, és ők döntik el, hogy mit fognak csinálni a jövőben. Kicsit zavarba hoz ez a helyzet, hiszen a Red Bull finanszírozta Sainz egész karrierjét. Ők fizettek a Formula BMW-szezonért, a Formula Renault-ért, a Forma-3-ért, a GP3-ért, a 3.5-ért, és a három Forma-1-es évéért is. Miért adnák oda egy ellenfélnek? A lojalitás néha nagyon fontos szerepet tud játszani.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: