DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Élő cikkek

Ez történt a második szabadedzésen a Red Bull Ringen

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel kis különbséggel végzett az első két helyen, jól ment Fernando Alonso is a McLarennel.

Az FP2 történései Ausztriából élőben.

Hamarosan kezdődik a második szabadedzés, az időjárás nagyjából ugyanolyan, mint a délelőtti gyakorlás során.

Zöld lámpa, megkezdődött az FP2, másfél óra áll a pilóták rendelkezésére.

Az első szabadedzést Lewis Hamilton nyerte szűk két tizeddel Verstappen és további nagyjából két tizeddel Bottas előtt.

Egyelőre 1:06,690-nel Valtteri Bottas áll az élen, mögötte Raikkönen a második nem sokkal lemaradva. Hamilton ennél jóval gyorsabban ment délelőtt, most is lesznek ennél jobb idők. Bottas szuperlággyal, Raikkönen lággyal futott.

Bottas bement 1:06 alá, Vettel feljött másodiknak, szintén szuperlággyal. Magnussen a harmadik.Még csak tíz ember rendelkezik mért körrel.

Délelőtt rengeteg volt a pályaelhagyás és megforgás, különösen az első kanyarban. Egyelőre az első nyolc percben nem történt ilyen. 

Lewis Hamilton átvette a vezetést 1:05,731-gyel. Közben egy információ, 80% az esélye annak, hogy az FP2 alatt eső érkezik a pályára.

Bottas visszavette a vezetést Hamiltontól néhány századdal.

Délelőtt után délután is a Mercedes lesz az élen? Jelenleg Mercedes 1-2, de még nagyon az elején vagyunk.

Vettel nagyon szép időt futott szuperlágyon, másfél tizeddel marad csak le Bottastól és így harmadik. Raikkönen hat tized hátránnyal a negyedik, de ő lággyal futotta idejét, míg a többiek szuperlággyal. Van még tartalék Kimiben.

A jelenlegi állás közel negyedóra elteltével:

Marcus Ericsson a hatos kanyarban hibázik, átrongyol a kavicságyon, majd visszakecmereg. A bokszba kell hajtania egy kis takarításra, de legalább nem csapta oda.

Valtteri Bottas vezet jelenleg, az első három helyezett a bokszban várakozik jelenleg. Szorgalmasak a csapatok, mert ők is arra számítanak, hogy eső lesz nemsokára. Verstappen változatlanul a garázsban vesztegel.

Az idén megszokotthoz képest versenyképesnek tűnik a McLaren, Alonso továbbra is hetedik, Vandoorne pedig feljött közvetlenül a spanyol mögé a nyolcadik helyre. Meglesz az újabb Q3 a McLarennek?

A Force India egyelőre nem villog, Ocon a gyorsabb a két pilóta közül, de ő sem fér be a legjobb tízbe. 

A Williams egy komoly fejlesztési csomagot hozott erre a hétvégére, de egyelőre ezt még nem sikerül kiaknázniuk, Massa és Stroll a 13-14. helyen tanyáznak, relatíve nagy hátránnyal.

Bottas egyetlen ezreddel javít eddigi idején, továbbra is az élen.

Így kecmergett vissza Marcus Ericsson a megcsúszása után.

Sebastian Vettel ultralággyal átveszi a vezetést, bár nem kifejezetten kiemelkedő a köre. Bottas belehibázott a gyors körébe, Vettel nem sokkal mögötte érkezett és az élre ugrott. Már Bottas is ultralággyal.

Valtteri Bottas kicsúszott a pályáról a hatos kanyarban. majdnem ugyanott, ahol korábban Ericsson. Bottas meg is forgott, de irányba állította az autót és folytatni tudta. Perez is megperdül közben a kettes kanyarban, ő is visszajön.

Így perdült meg Bottas.

Lewis Hamilton visszavág ultralággyal és átveszi a vezetést másfél tizeddel Vettel előtt. Bottas a harmadik. Mögötte Raikkönen és a két Red Bull.

Fél óra után a második szabadedzés állása:

Alonso és Vandoorne úgy állnak a legjobb tízben, hogy ők szuperlággyal teljesítették legjobb körüket, a riválisok pedig ulralággyal, kivéve Ocont.

Max Verstappen odalépett és feljött a negyedik helyre Raikkönen elé.

Így forgott meg Sergio Perez, aki ne feledjük, kihagyta a délelőtti edzést, Celis ült a volánnál az FP1-en.

Ocon is odatette magát, feljött a nyolcadik helyre a kiválóan teljesítő Magnussen mögé. Az első 11 helyezett közül csak a két McLaren futott szuperlággyal. Közben Vandoorne egy kicsit javít ultralággyal, de marad kilencedik Ocon mögött. Alonso még a bokszban, jó ideje szerelik a McLarent.

Verstappen elszúrta az utolsó kanyart, nagyon kiszélesítette, ennek a körnek és a következőnek is annyi.

Vandoorne belső kameráján esőcseppeket lehetett ltáni. Remélhetőleg ennél kicsit azért többet körözhetnek a pilóták és egy ideig száraz marad a pálya.

Nico Hülkenberg első valamirevaló ideje egyből a nyolcadik helyre repíti előre a Renault pilótáját. Palmer a 18. jelenleg.

Vandoorne délelőtt is Alonso előtt végzett és most is előtte van. Igaz, a spanyol elég régen járt utoljára a pályán.

Így lett a kilenc kanyarból tíz a pályán az idei évre.

Gyengén muzsikálnak egyelőre a Williamsek, pedig sokat vártak ettől a hétvégétől. Ne feledjük, Massa utolsó pole pozícióját itt szerezte 2014-ben. Most a 14. helyen áll, Stroll pedig a 16. pozícióban.

Alonso újra az autóban, utoljára jó 25 perce láttuk a pályán. Egyelőre még a garázsban áll.

Az átlagosnál gyengébben szerepel eddig Massán kívül Grosjean, Sainz és Perez is a megszokottakhoz képest.

Az FP2 fele eltelt, 50 percet követően az állás:

Lewis Hamilton panaszkodik, hogy a féktávokon valami nagyon nem jó az autójával. Az egyes kanyart el is szúrta alaposan.

Így hagyta el a pályát Grosjean, közben Sainz egy nagyot kirándult az utolsóelőtti kanyarban a bukózónában, de visszajött.

Fernando Alonso feljött a nyolcadik pozícióba első ultralágyas körével. Alonso pályázhat holnap a Q3-ra a McLarennel, de szombatra a riválisok azért gyorsulni szoktak.

Carlos Sainz padlólemeze megsérült az iménti kalandozás során.

Ismét egy megcsúszás, a négyes kanyar kijáratánál Marcus Ericsson mérte el a pálya szélét és kötött ki a kavicsban, de keresztülvergődött rajta és visszatért a pályára.

Grosjean talált valamit és bejött a legjobb tízbe. Magnussen a hetedik, így a két Haas most igen biztatóan szerepel. Alonso maradt nyolcadik, Hülkenberg pedig a kilencedik. A Force Indiák nincsenek az első tízben. Verstappen javított egy keveset, de maradt ötödik. Most Ricciardo a gyorsabb, ő negyedik.

Az edzés állása 65 perc után:

Verstappen nem adta fel, még egy gyors kört ment és fel is jött a negyedik helyre.

Vettel is megcsúszott, lágy gumikkal próbálkozik erősen megtankolva nézegeti a határokat.

Hamilton jelenlegi ideje fél másodperccel jobb, mint délelőtt, természetesen ez is körrekord a pályán.

Érdekes, hogy a pálya közelében több helyen is láthatóan erősen esik az eső, de eddig megúszták a pilóták a zuhét, sőt, néha kisüt a nap is.

A pilóták többsége versenyszimulációt fut megtankolva. Hamilton így is 1:08-as kört teljesít már másodszor, ami megtankolva nagyon jó időnek mondható.

Mivel sok üzemanyaggal köröznek a versenyzők, innentől kevesebb az esély egy komolyabb változásra a tabellán. Ericsson megtankolva 1:12 és 1:13 közötti köröket fut, összehasonlítható a hátrány Hamiltonhoz képest.

Lewis Hamilton ismét panaszkodik a rádión, hogy még mindig problémát érez, miközben köröz a pályán. Ericsson megint kicsúszott a pályáról, most a kilences kanyart szúrta el.

Negyed óra maradt hátra az edzésből, Verstappen kicsit más ütemben köröz, mint a többiek, de most már a holland is nagyobb üzemanyagmennyiséget cipel.

Bottas, Ricciardo, Alonso, Sainz és Palmer kivételével mindenki egyszerre a pályán, mindenki relatíve sok üzemanyaggal.

Lance Stroll két hete megszerezte pályafutása első dobogós helyezését, úgy tűnik, egyelőre nem folytatódik a sikersorozat, a Williams pénteken nem találta meg a ritmust.

Danyiil Kvjat bal hátsó féke kigyulladt, erősen füstöl is. Valószínűleg ezzel vége is az orosz pilóta szabadedzésének. Betolják a bokszba.

Az utolsó tíz percbe léptünk, már Alonso is sok üzemanyaggal. 1:09,9-es kört teljesített. Alonso négy századdal maradt le a hetedik helyezett Magnussentől, előttük viszont igen nagy az űr. 

Ilyen felhők érkeztek a pálya közelébe, de vélhetően az utolsó 6-7 percben már megkegyelmez az időjárás.

Fernando Alonso megperdült a hetes kanyarban, ő is próbálgatja a határokat. Végül irányba állította a McLarent és visszatért. Bő öt perc még hátra.

Így gyulladt ki Kvjat hátsó féke:

Alonso kint maradt a pályán és tovább köröz, pakolja a kilométereket az új motorba. Egyelőre biztatóan mozog az új McLaren.

Sergio Perez is kicsúszott az ötös kanyarban, de visszajött a kavicságyból. Ennyit számítana, hogy Perez végigülte az első szabadedzést Celis szereplése miatt?

Így forgott meg Fernando Alonso néhány perccel ezelőtt:

Másfél perc van hátra az FP2-ből, a felhők egyre közelebb és egyre sötétebbek, de most már megússzák a pilóták az esőt. Vajon szombaton és vasárnap mi lesz a helyzet?

Kockás zászló! A mért köröket még befejezhetik, de az eredmény jó eséllyel már nem fog változni.

A második szabadedzés végeredménye:

Hamilton a leggyorsabb Vettel és Bottas előtt, holnap folytatás. Köszönöm a figyelmet!