DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

„Vettel bocsánatkérése egyszerűen nem elég”

Súlyosabb büntetést érdemelt volna bakui tettéért a német: így vélekedik a korábbi F1-es, Mark Blundell, aki szerint a fiatalok egy szörnyen rossz példából vonják le a tanulságot.

Elég volt egy szívből jövő bocsánatkérés, a rajongóknak címzett bűnbánó levél, és Sebastian Vettel megúszta az FIA bírósági ügyét és a komolyabb büntetést a bakui dühkitörésért: mindössze a felelősségteljes versenyzésről kell majd előadásokat tartania fiatalabb pilótáknak. Az egykori McLaren-pilóta, Mark Blundell szerint, aki többször volt korábbi F1-esként steward, rossz döntés született.

„Ha brutálisan őszintének kell lennem, azt kell mondanom, hogy a büntetés nem volt elég kemény. Követtem a fejleményeket, és kissé meg tudom érteni a győzni akarás szellemét, de amit érthetetlen, az a büntetés mértéke. Vettel egy indokolatlan, szükségtelen dolgot tett. Nem értem az FIA-t, miért kell ezek után fiatal versenyzőket oktatnia” – mondta Blundell a Sky Sports adásában. „Minden fiatal versenyző, akit csak ismerek, nézte a nagydíjat, most pedig látják a következményt, ami egyszerűen nem azonos súlyú.”



„Most a korábbi F1-es versenyző beszél belőlem. Megértem a pillanat hevét, amikor versenyzel. De itt valójában nem zajlott verseny, a biztonsági autó mögött történt. Ez nem elfogadható, ennél többet kellene tenni. Négyszeres világbajnok és szerepmodell. Nem tehet meg ilyet.”

Az FIA-t és döntését ebben az esetben sokan Jean Todttal azonosítják, de Blundell nem gondolja, hogy a szervezet elnöke kizárólag határozott Vettel sorsáról: „Todtnak az FIA elnökeként pártatlannak kell lennie. De ez nem egyedül az ő döntése volt. Kollektív döntés született, miután meghallgatták a sztori változatát a Ferraritól, Vetteltől. Jó, bocsánatot kért érte, de ez nem elég. A legnagyobb gond a szememben az, hogy ilyet nem lehet megcsinálni, mint amit ő tett, amikor a következő és azutáni generáció figyel. Mintha bármit megtehetnél a pályán, amit akarsz, és csak a kezedre csapnak érte. Ez nincs rendben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: