DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Nem elég profi az F1 versenybírósága

Az FIA saját döntéshozóit bírálta felül, amikor újabb vizsgálatot indított a Vettel-Hamilton incidens miatt, Sir Jackie Stewart pedig úgy véli, a stewardok nem végzik eléggé profin munkájukat a versenyhétvégék során.

Sokan kritizálták a bakui versenybíróságot a Lewis Hamilton és Sebastian Vettel ütközése után hozott döntésekért: volt, aki túl keménynek ítélte a német tíz másodperces stop&go-büntetését, mások pedig kizárták volna a németet a versenyből. De többen említették azt is, hogy ha Vettel igen, akkor Hamilton miért nem kapott büntetést – az FIA pedig saját embereit bírálta felül szerdai esti határozatával, ugyanis tovább vizsgálódnak az ügyben.



Az eset után Hamiltont vádoló Sir Jackie Stewart is kritikus volt a versenybírák felé: „Minden hétvégén más és más stewardok hozzák a döntéseket. Véleményem szerint az FIA-nak választania kellene egy visszavonult versenyzőt, magas fizetéssel, és hatalmat adni neki az ilyen helyzetekre. Két-három éves időtartamra kellene szerződtetni őt, így teljes képpel rendelkezhetne a pilóták viselkedéséről. Olyasvalakit választanék, aki mostanában volt tagja a mezőnynek. Jelenleg extrém idős képviselőkkel dolgozunk, akiket az FIA elismer a különböző országokban.”

Stewart szerint a versenybírók nevezése egyedül az FIA és a testület tagjainak érdekeit tartja szem előtt, melynek egyenes következménye a következetlenség. „Azért váltogatják az embereket, hogy lehetőséget biztosítsanak nekik a nagydíjakon való megjelenésre, ez pedig az FIA nemzetekkel való jó kapcsolatának ápolását segíti elő. Az úgynevezett versenybírák különböző helyekről érkeznek, teljesen eltérő életkorban. Nem tudnak eléggé következetlenek lenni a fegyelmi eljárásokban, vagy nincs meg a megfelelő tudásuk az olyan döntések meghozatalához, melyek befolyásolhatják a világbajnokság végkimenetelét. Jean Todt nem fog szeretni ezért, de úgy vélem, az egészet már nem kezelik olyan profin, mint korábban.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: