DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Alonsót a tapasztalat teszi még jobbá

Fernando Alonsót lehet szeretni és lehet nem szeretni, de nehéz nem elismerni kivételes vezetési tudását és alázatát a versenyzés iránt. 35 évesen is úgy érzi, ereje teljében van.

A spanyolok kétszeres világbajnok pilótája a Formula-1 jelenlegi mezőnyének feltétlenül egyik legjobb versenyzője. Tudása alapján többet érdemelne két világbajnoki címnél, de az utóbbi tíz év nem úgy jött össze neki, ahogy tervezte. Úgy érzi, most is duzzad az energiától, annak ellenére, hogy lassacskán közeledik pályafutásának befejezése.

Alonsót valóban a tapasztalat teszi mindig egyre jobbá? Nehéz felmérni, mire menne most egy topcsapattal, mert 2013 óta nem nyert versenyt, az autó nem adott rá alkalmat, idén különösen szenved a mezőny végén a McLaren-Hondával a gyenge erőforrás miatt. Annak ellenére, hogy 2017-es szezonban eddig mindössze két pontocskát szerzett a gyenge technika miatt, a kétszeres világbajnokot széleskörű elismerés övezi. Az is jól látható, hogy minden tizedmásodpercet kiprésel jelenlegi McLarenjéből.

Alonso olyan, mint a jó bor, ahogy telnek az évek, egyre jobb?


Alonso idén többször is úgy érezte, jobban teljesít, mint valaha. „Úgy vélem, sok mindent megtanulsz a pályafutásod során. Ha a 10 évvel ezelőtti, vagy 15 évvel ezelőtti saját magam ellen versenyeznék, ugyanolyan lenne a gyorsaságom, de a kicsi hibák itt és ott megjelennének, néha túlvállaltam magam. Most már tudja az ember, mikor van itt az ideje annak, hogy teljes gázon nyomja és mikor annak, amikor kicsit visszafogottan kell menni” – ismertette saját magáról alkotott véleményét Fernando Alonso.

„Tudod, mennyire kell precíznek lenned például egy kerékcserénél, vagy éppen az üzemanyag-kímélő technikák is fejlettebbek ilyenkor. Jobbak a rajtok, jobban készülsz fel az időmérőkre, a gumikkal is jobban bánsz. A pályafutásod alatt rengeteg dolgot megtanulsz, így a tapasztalat miatt jobb pilótává válsz” – tette hozzá a spanyol ász.

Alonso hite még inkább megerősödött saját magában az indianapolisi 500 mérföldesen nyújtott teljesítménye miatt, ahogy gyorsan beletanult egy számára addig ismeretlen versenyzési stílusba. „Amikor Indybe mentem, felébredtek bennem a régi érzések, hogy más autót vezetsz, más dolgokkal találkozol. Visszatérsz a normális autódba és jobbnak érzed magad. Nem az a lényeg, hogy más az autó, hanem hogy azzal is új dolgokat tanulsz meg. Ha felkészültebb vagy most, mint régebben, akkor jobbá váltál” – zárta gondolatait Alonso, aki az Indy 500-on is végig harcban volt a legjobb helyekért, amíg egy motorhiba meg nem állította.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: