DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Tovább vizsgálja az FIA a Hamilton-Vettel ügyet

A Nemzetközi Automobil Szövetség szerda késő délután hivatalosan is megerősítette, hogy további vizsgálatokat végeznek az F1-es Azerbajdzsáni Nagydíjon látott botrányos incidens kapcsán.

Az amúgy is elképesztő izgalmakat és igazi őrületet hozó bakui futam kétségkívül legnagyobb visszhangot kiváltó eseménye volt, ami Lewis Hamilton és Sebastian Vettel között történt a biztonsági autó mögött. A német előbb hátulról nekikoccant a Mercedesnek, majd miután úgy érezte, háromszoros világbajnok ellenfele féktesztelte őt, mellément és ráhúzta a Ferrarit a rivális autójára.

A felügyelők természetesen már a verseny során vizsgálni kezdték az incidenst, s végül úgy ítélték meg Hamilton autójának telemetriája alapján, hogy nem történt féktesztelés, ellenben Vettel veszélyesen vezetett, ezért a négyszeres világbajnokot tíz másodperces stop-and-go büntetéssel sújtották.

hamilton-vettel-baku-f1-dppi-2017-1



Az eset komoly vitákat váltott ki a szakértők és a szurkolók körében egyaránt, s most már biztossá vált, hogy nem is ért még véget a történet. Az FIA ugyanis nemrég hivatalosan megerősítette, hogy további vizsgálatokat kezdeményez az Azerbajdzsáni Nagydíjon a 44-es és az 5-ös autó között a safety car mögött történt események kiváltó okai kapcsán.

A vizsgálatra július 3-án, hétfőn kerül sor, ennek függvényében döntenek arról, hogy szükséges-e további intézkedés vagy büntetés a két vb-aspiráns botrányos incidensét illetően. Az FIA közleménye szerint még a jövő hétvégi Osztrák Nagydíj előtt nyilvánosságra hozzák az újabb vizsgálat eredményét. Érdekesség, hogy már korábban is lehetett hallani olyat, hogy Jean Todt FIA-elnök „megleckéztetné” Vettelt a sportszerűtlen magatartása miatt – elképzelhető, hogy bár még nem gyűlt össze a németnek a 12 büntetőpont, mégis egyversenyes eltiltással sújtják?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: