DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Massa tényleg nyerhetett volna Bakuban

A brazil pilóta a harmadik helyen állt, amikor Williamsének lengéscsillapító-rendszere megadta magát - a gárda szakembere szerint is győzelmet szalasztottak el a hibával.

Az első újraindítást követően Felipe Massának sikerült a harmadik helyre felzárkóznia Lewis Hamilton és Sebastian Vettel mögé az Azerbajdzsáni Nagydíjon. A későbbi események tükrében könnyen lehet, hogy győzelemre is esélye lett volna, ám az FW40-es másképp gondolta, és a brazil pilóta folyamatosan esett hátrafelé a sorrendben, mígnem a Williams bokszába hajtva feladta a küzdelmet. Kiesése azért is lehet különösen fájdalmas, mert csapattársa, az újonc Lance Stroll a harmadik helyen zárta a megmérettetést.



„A lengéscsillapító-rendszerünk egyik eleme hibásodott meg” – idézte az F1i.com Paddy Lowe-öt, a Williams technikai igazgatóját, aki szerint ennek következtében a hátsó felfüggesztések nem tudtak rendeltetésszerűen működni. „A restartnál közel volt Daniel Ricciardóhoz, de az az igazság, hogy a probléma már akkor fennállt, amikor Felipe elhagyta a bokszutcát. Akkor fedeztük fel, amikor a piros zászlós szakasz elkezdődött, de sehogy sem lettünk volna képesek megjavítani. Nem volt elég jó a tempója, Daniel ezért tudta megelőzni őt az egyes kanyarban.”

Lowe biztos benne, hogy a problémák nélkül Massa a győzelemig masírozhatott volna vasárnap délután. „Láttuk, hogy Lewisnak milyen problémája volt, aztán Sebastian is büntetést kapott. Ha mindezt összerakjuk, Felipe vezethette, és megnyerhette volna a versenyt. Persze aggódsz, amikor sok van még hátra, és több autó is kiesett, de megvolt a sebessége ahhoz, hogy megtartsa pozícióját.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: