DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„Vettel büntetése bőven elég volt”

Sokan sokféleképpen ítélik meg a bakui esetet, amikor is Sebastian Vettel ráhúzta a kormányt méltatlankodás közben Hamiltonra. Most egy angol szakértő is úgy vélekedett, a német pilóta megkapta méltó büntetését, több nem járt.

Martin Brundle nagyon sok csatát megélt a Formula-1-ben és annak közelében is, összesen 158 nagydíjon állt rajthoz, 1996-os visszavonulása után pedig kommentátornak állt és jó ideje a Sky televízió munkáját segíti szakértőként. Mivel Brundle Hamilton honfitársa, különösen fontos lehet a véleménye.

Hamilton elégedetlenségét fejezte ki már a bakui verseny közben, hogy Vettel 10 másodperces büntetése kevés, fekete zászlót kellett volna kapnia a sportszerűtlen viselkedésért. Nem osztja véleményét Martin Brundle. „Ha a bakui futam egy film forgatókönyve lett volna, akkor azt mondanánk, hogy talán kicsit túl sok dolog került egyszerre bele, nemde? Már az első kanyartól elindult a tűzijáték, majdnem ütközött a két Ferrari, majd a két Toro Rosso. Raikkönen és Bottas koccanása, majd a Force Indiák ütköztek össze. Kétszer is koccant a két világbajnoki éllovas, Hamilton és Vettel, aminek utána következményei lettek” – kezdte elemzését Brundle.

Brundle szerint nem járt a kizárás, mivel Hamilton autója nem károsodott az ütközéskor


„Nincs meghatározva pontosan, hogy milyen távol kerülhet az újraindításnál a biztonsági autótól a vezető pilóta. Vettel túlbecsülte Hamilton sebességét az utolsó előtti kanyarban és hátulról eltalálta. Hogy utána Vettel mellé ment ugyanazzal a tempóval és nekikormányozta? Tisztában kellett lennie azzal, hogy ezzel a saját autóját is kockáztatja, hogy további sérüléseket szenved a Ferrari, ráadásul igencsak megnőtt a büntetésének esélye is” – fogalmazott a brit ex-versenyző.

„Tavaly Mexikó óta tudjuk, hogy Vettelnél könnyen robban a bomba egy dühkitöréssel, amikor Charlie Whitingra kelt ki a rádión át. A 10 másodperces büntetés mellé még három büntetőpontot is kapott Vettel ezúttal, kilencnél jár már és 12-től egy versenyre eltiltják. A versenybírók a második legsúlyosabb büntetést szabták ki Vettelre, ennél már csak a fekete zászló lett volna durvább. Számára ez is azt jelentette, hogy jó fél percet veszített a pályán” – folytatta elemzését Brundle.

„Ha Hamilton autója az ütközéstől erősebben károsodott volna, akkor járt volna a kizárás, netán az eltiltás az osztrák futamról, így azonban a versenybíróság szerintem jól mérlegelt. Vettel reakciója így is irracionális és nyugtalanító. Az pedig külön szerencséje, hogy még a büntetése ellenére is növelni tudta előnyét a világbajnokságban” – zárta gondolatait a brit szakértő.

Vettel a futam után sem érezte különösebben hibásnak magát, de azóta bizonyára lehiggadt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: