DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hamilton szándékosan fékezett Vettel előtt

A verseny utáni nyilatkozatokból egyértelművé vált, hogy az olasz sajtón kívül szinte mindenki a német F1-es pilótát tartja felelősnek az incidensért, most azonban úgy tűnik, egyre többen pártolnak a Ferrari versenyzője mellé.

A nemzetközi sajtó felbolydult Lewis Hamilton és Sebastian Vettel Bakuban látott ütközése miatt: a Sky Sports cikke nyomán nemrég mi is összegyűjtöttük, hogy egyes országok nagy példányszámú lapjai hogyan közelítenek az esethez. Egyedül az olasz La Gazetta dello Sport szerzője vélekedett úgy, hogy Lewis Hamilton volt a hibás, a 2006-os foci-vb döntőjén látott, Zidane-Materazzi összetűzéshez hasonlítva a pilóták ütközését, ahol szerinte az olasz volt a provokátor, a francia pedig az áldozat.



Hasonló véleményen van az F1 egykori vezetője, Bernie Ecclestone, és mögé állt be a háromszoros világbajnok Sir Jackie Stewart is. „Számításba kellene venni, hogy Hamilton hirtelen fékezett a pálya egy alkalmatlan pontján” – idézte a skót legendát az F1i.com. „Ez a manőver okozta az incidenst Vettellel, aki nagyon meglepődött, ezért ment mellé, hogy megkérdezze, miért lassított be előtte.” 

Stewart ezzel nem szeretné felmenteni a német pilótát a felelősség alól, csak fontosnak tartja, hogy a vétkes pilótákkal igazságosan járjanak el. „Másfelől egyértelmű, hogy Vettel kissé ’fel akarta rázni’ Hamiltont. Emiatt nem szabad örömködnünk, hiszen nincs mentség ilyen mozdulatra. Egyszerűen nem volt értelme, de könnyű lenne csak őt hibáztatni, amikor Hamilton manővere késztette arra, hogy így tegyen” – tette hozzá a skót.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: