DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Élesben is bevetik a legújabb Honda-motort

Az Osztrák Nagydíjon már az idei harmadik specifikációjú erőforrással támad a McLaren-Honda. Alonso Bakuban tesztelte az eddiginél tizedekkel gyorsabb verziót.

Idei első pontjait és kettős célba érkezését érte el a McLaren az Azerbajdzsáni Nagydíjon, ezt az eredményt azonban még nem a legújabb, ’Spec 3’ jelölésű Honda-motorral szerezték meg. Bakuban a pénteki szabadedzéseken Fernando Alonso kipróbálta az aktuális motorfrissítést, a hétvége további részére azonban visszaváltott az eddig használt ’Spec 2’-re. A harmadik generáció jól vizsgázott – annak ellenére, hogy a spanyolnak váltóhibája volt az edzésen –, így Ausztriában már teljes versenyhétvégén azt használja mindkét pilóta.



„Habár a különbséget az élmenőkhöz viszonyítva még mindig nagynak látjuk, nagyszerű eredmény volt, ha tekintetbe vesszük, hogy a rajtrács végéről indultunk egy rendkívül erőigényes pályán. A következő fordulóra, Ausztriára terv szerint ’Spec 3’ erőforrásunkat visszük mindkét autó számára, miután az azerbajdzsáni teszt sikerrel zárult. Eközben nagy erőfeszítéssel folytatjuk a fejlesztést, hogy töretlenül csökkentsük a különbséget” – mondta Yusuke Hasagawa, a Honda motorfőnöke, aki szerint az új fejlesztés körönként 0,3 másodpercet jelent. Hasegawa hozzátette: „Ha nem készülnek el időben a pótalkatrészekkel, akkor sincs más lehetőségünk. Két ’Spec 3’ motorral kell mennünk Ausztriában.”

Alonso és Stoffel Vandoorne 40 és 35 rajthelyes büntetést kapott a vasárnapi versenyre, miután számos motoralkatrészből újat kellett felhasználniuk. Mivel az új specifikációjú erőforrás jó eséllyel szintén használatlan elemek megbontását jelenti, a Red Bull Ringen újra hátrasorolhatják a két versenyzőt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: