DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Honda végre elindult felfelé?

Fernando Alonso új erőforrást próbált ki Bakuban a pénteki edzéseken, a Honda 3-as specifikációjú, frissített motorját. A japán mérnökök úgy fest, most határozottan jó irányba indultak el.

Stoffel Vandoorne és Fernando Alonso is inkább a hosszabb etapokra próbált összpontosítani a bakui első edzésnapon, mivel tudják, hogy rajtbüntetést kapnak mindketten és szinte teljesen biztosan a mezőny legvégéről kell rajtolniuk vasárnap. Alonso egy teljesen új fejlesztésű Honda motort próbált ki, ami az adatok alapján egyértelmű javulást hozott motorerőben. Sajnos a sebességváltó hibája miatt Alonso a leggyorsabb körét nem tudta befejezni, az adott volna igazán valós képet.

A Honda megtalálta a helyes irányt?


Így is a 12. helyen végzett a spanyol pilóta, ami egy ilyen lóerőigényű pályán nem számít rossznak, tekintve a McLaren idei helyzetét. Yusuke Hasegawa, a Honda F1-es projektjének vezetője ki is emelte a pozitív elmozdulást. „Úgy érkeztünk Bakuba, hogy Fernando autóját teljesen új, fejlesztett erőforrással szereltük fel, ezt használtuk mindkét pénteki edzésen. Az adatokat elemezve kijelenthetem, hogy a fejlesztés hatékonyra sikeredett” – kezdte beszámolóját a japán szakember.

„Csalódás, hogy Fernandónak a második edzésen meg kellett állnia, főleg, mivel ez a legjobb mért körének befejezése előtt történt, de így is látjuk az adatokból, hogy komoly előrelépés lesz az új erőforrás. Pozitív nap után vagyunk, az új specifikációjú motor hiba nélkül teljesített, úgy érzem, komolyat léptünk előre” – tette hozzá Hasegawa. A hírek szerint a McLaren szombattól visszavált a korábbi Honda verzióra (Vandoorne végig azzal ment pénteken is), ami a fejlődés tekintetében nem teljesen érthető. Végsebességben is hozott a hátrányból a frissített motor, Alonso ugyanolyan szárnyállásokkal nagyjából 15 km/h előnyben volt Vandoorne-nal szemben, ám még így is jelentős a lemaradás a Mercedes-Ferrari duóhoz képest.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: