DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Massa eltiltaná Sainzot egy versenyről

Még Bakuba érkezve is elég komoly össztűz zúdult a montreali futam első körében hibázó és balesetet okozó Carlos Sainzra. Felipe Massa szerint a spanyol hibája nagyon hasonlított ahhoz, amit Romain Grosjean a 2012-es Belga Nagydíj rajtjánál művelt.

Az ominózus öt évvel ezelőtti rajtbalesetért rendkívüli retorziót alkalmazott Grosjeanon az FIA, hiszen fegyelmezési célzattal eltiltották őt a következő futamon való részvételtől. Két hete a Kanadai Nagydíjon Sainz csak egy ellenfelét, Felipe Massát sodorta magával, amikor agresszív helyezkedése során elveszítette az irányítást a Toro Rosso felett, de a brazil szerint a sértettek alacsony száma nem mentség, Sainznak most kellett volna megtanítani a leckét - ehelyett viszont csak egy „hétköznapi” büntetésben részesítették.

sainz



„Szerintem nem sokban különbözött ez attól, amit annak idején Grosjean tett, de ő most mégis csak három rajthelyes hátrasorolást kapott” - elmélkedett Massa. „Az esetet visszanézve egyből az jutott eszembe, hogy amikor Grosjean veszélyes dolgot csinált, a következő versenyt csak otthonról nézhette. Szerintem most is szigorúbb döntésre lett volna szükség.”

„Szerencsére most semmi baj nem történt, de nagy tömegbaleset is lehetett volna belőle. És attól tartok, hogy ha nagy baleset lett volna, az ítélet is máshogyan alakul, ez viszont szerintem így nem helyes. Rengetegszer látjuk, hogy valaki nagyon apró vétség miatt is három helyet veszít a rajtrácson, viszont a jelek szerint ha sokkal veszélyesebb dolgot művelünk, azért is csak három rajthelyes hátrasorolás jár. Ez így elég következetlen.”

Az eset után Sainz azzal indokolta hibáját, hogy a túl kicsi visszapillantóiban nem látta a mögötte haladó Romain Grosjeant, és emiatt pördült meg a verseny első körében. A Haasnál viszont eléggé ferde szemmel nézik a spanyol mentegetőzését, hiszen a montreali pénteken másik versenyzőjüket, Kevin Magnussent is bosszantotta hasonló manőverekkel.

„Egyszer nekihajtott Romainnak, majd visszajött és nekiment még egyszer. Ugyan már!” - hüledezett a Haas csapatvezetője, Günther Steiner. „Nem hiszem, hogy szüksége lenne ilyen viselkedésre, hiszen alapvetően egy jó versenyző. De ezzel a saját megítélésében is nagy kárt tesz.”

„És nem ez az első balesete. Ha valakivel egyszer megtörténik ilyen, akkor úgy vagyunk vele, hogy természetesen mindenki követhet el hibákat, és ezt be is ismerjük. De úgy tűnik, egyre gyakrabban került hasonló helyzetekbe, például Bahreinben Strollba szaladt bele. Ha egy versenyző egyszer hibázik, az rendben van, de ha következetesen, akkor már elgondolkodunk azon, hogy valóban olyan jó versenyző-e, mint amilyennek korábban gondoltuk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: