DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 17. szerda
F1

Ezért épített ilyen autót idén a Mercedes

Toto Wolff magyarázta el, hogy mi alapján tervezték a W08-ast, Valtteri Bottas szerint viszont más a fő probléma.

A szezon eleji kisebb döccenők ellenére a Mercedesnél továbbra is úgy gondolják, hogy jó irányt vettek az idei autó tervezésénél akkor, amikor a hosszabb tengelytávra és a nagyobb leszorítóerőre szavaztak. A szűkebb, kanyargósabb pályákon ugyan hátrányban vannak, de a szélesebb, nagyobb leszorítóerőt követelő helyszíneken feléjük billenhet a mérleg nyelve - Toto Wolff többször is beszélt erről az utóbbi időben, most ismét megtette.

"Másfél évvel ezelőtt úgy döntöttük, hogy ez lesz a jó megoldás, tekintettel a 2017-es szabályokra, a szélesebb abroncsokra, a felfüggesztésre. Most a miénk a leghosszabb autó" - mondta a Mercedes motorsport-igazgatója.

 bottas-mercedes-atp



"A szűkebb pályákon ez hátrány, de hasonló előnyt jelent a széles helyszíneken. Összességében az számít, hogy a legjobb kompromisszumot kell kötni a húsz versenyre és nem egy helyszínre összpontosítani. Láttunk már olyan korábban is, hogy valaki nagyon versenyképes Monacóban, vagy éppen Monzában, de mi a kompromisszumokra törekszünk és jól is csináltuk ezt az elmúlt években" - magyarázta Wolff a Motorsport.comnak.

Valtteri Bottas, a csapat finn pilótája szerint viszont nem a tengelytávval volt probléma, hanem az ideális beállítások megtalálásával. "Szerintem a tengelytávnak csak minimális hatása volt, a csapat elvégezte a számításokat, ezek alapján ez volt a kisebb probléma. A beállítások terén voltunk bajban, Monacóban a Ferrari sokkal jobban eltalálta az egyensúlyt, az a pálya amúgy is nekik kedvezett és a magabiztosság pilótaként rengeteget jelent ott."

"Az autónk nagyon érzékeny, de ha eltaláljuk a beállítást, akkor a leggyorsabb a mezőnyben. Viszont ha nem, akkor elég trükkös vezetni" - tette hozzá Bottas.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: