DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Alonso élete legrosszabb döntését 2008 végén hozta?

Fernando Alonso nagyszerű pilóta, de az egyik legrosszabb szerződő. 2007 végén, amikor megromlott viszonya a McLarennel, válogathatott az ajánlatok közül, de utólag kiderült, élete lehetőségét hagyta ki, egy évvel később szintén.

Nick Fry, a korábbi Brawn GP, illetve Mercedes főnök nyilvánosságra hozta, hogy 2008-tól Fernando Alonso hozzájuk szerződhetett volna, mivel komoly ajánlatot tettek a spanyolok kétszeres világbajnokának. 2008-tól a Honda, majd az abból alakult Brawn GP pilótája lett volna. 2008-ban a Honda ugyan még szenvedett lassú és nem eléggé megbízható autójával, ám 2009-ben a Brawn halomra nyerte magát, Jenson Button pedig világbajnok lett a technikával.

Később ebből az istállóból emelkedett ki a mostani Mercedes gyári csapat (2010-től), aminek szintén részese lehetett volna Fernando, de ő eleinte két évig az akkor leszállóágban levő Renault-t választotta, később pedig a Ferrarit, onnan pedig vissza a McLarenhez. De mindig a legrosszabb pillanatban szerződött el Alonso, ennek eredményeképp 2006 óta nem nyert újabb világbajnoki címet, pedig a lehetőség adott volt. Igaz, utólag mindenki okos, a döntést akkor kellett meghozni, 2007-ben még nem volt látható a Brawn megjelenése és szárnyalása, ahogy a Mercedes gyári megérkezése sem.

Fernando Alonso szerződései kevésbé sikeresek, mint vezetése


„Fernando Alonso vezethetett volna Nick Frynál és Ross Brawnnál 2009-ben. Ha ez történt volna, ma már legalább négyszeres világbajnok lenne. Alonso szinte az egyik elveszett tehetsége az F1-nek. Ha jobb döntéseket hozott volna, sokkal többre vitte volna” – nyilatkozta Nick Fry, aki abban az időben vezető pozíciót töltött be Ross Brawn mellett az istállónál. Ross Brawn nem is titkolta a 2008-as ajánlatot, a Belga Nagydíjon próbálták meggyőzni a spanyol világbajnokot.

„Fernando Alonsóra várunk, hogy mit válaszol. Meglátásom szerint ő a legjobb ebben a pillanatban, várunk és reméljük, hogy ránk nézve pozitív döntés hoz” – nyilatkozta akkor Ross Brawn. Alonso azonban elutasította az ajánlatot. 2008-ban Brawn Hamiltont, Raikkönent és Alonsót tartotta a három legjobb pilótának. Végül a Briatore keze (és hatása) alatt versenyző Alonsót meggyőzte a Renault, hogy maradjon még egy évig, 2009 azonban még szenvedősebb év lett a francia csapatnál, a győzelem közelébe sem juthatott. Innen szerződött a Ferrarihoz 2009 végén.

2010-ben érkezett a Mercedes, Brawn irányításával és felépítésével a kezdeti nehézségek után 2014-től egyeduralkodó az istálló, Lewis Hamilton azóta két, Nico Rosberg egy világbajnoki címet szerzett a csapattal. Fernando Alonso lehetne ennek a sikertörténetnek is része, ha akár 2007 végén, akár 2008 végén odaszerződik. De láthattuk több alkalommal is, hogy nagyszerű versenyzői képességei nem párosulnak a következő évekre vonatkozó jóstehetséggel, másik csapathoz igazolásai szinte soha nem jöttek be. A most felvázolt esetben azért el kell ismerni, sem 2007-ben, sem 2008-ban nem tűnt úgy, hogy a Hondához szerződni bombaigazolás.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: