DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Sajtó: Kínai csapat készül a Formula-1-be

Német sajtóértesülések szerint több istálló mérnökeit keresték meg munkalehetőséggel: 2018-ban egy angliai székhelyű, kínai tőkéjű formáció csatlakozna a világbajnoksághoz.

Az Auto Motor und Sport paddockbeli pletykákra hivatkozva számolt be arról, hogy egy új csapat formálódik a háttérben, hogy 2018-ra csatlakozzon a világbajnokság mezőnyéhez. Több istálló dolgozóit munkaajánlattal keresték meg: a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner elmondta, emberei közül is többeket. A feltételezés szerint a Manor korábbi alkalmazottjai között vannak, akik már a projekten dolgoznak.

Az új kezdeményezést kínai tőke éltetné, a főhadiszállás azonban a Formula-1 Szilícium-völgyében, Oxfordshire-ben lenne, közel a Mercedes, Red Bull, Force India, Williams és Haas gyárához.



Bár a fenti szóbeszéd járja a Formula-1 közösségében, hivatalos nyoma nincs annak, hogy valaki a csatlakozást fontolgatná. Az AMuS megkereste a Formula-1 motorsportért felelős ügyvezetőjét, Ross Brawnt, aki elárulta, az elmúlt hónapokban körülbelül tízen keresték meg, de a kapcsolatfelvétel kimerült az érdeklődésben. „Csak azt akarták tudni, hogy mikor változtatjuk meg a bevételek elosztását, melyből az új csapatok is egyenlően részesülhetnének. A válaszunk az volt, hogy a jelenlegi szerződések 2020-ig köteleznek minket.”

Amennyiben egy csapat csatlakozni akar a Formula-1-hez, puszta szándéknál többet kell letennie az asztalra: 20 millió dollárt kell letétbe helyeznie garanciaként, valamint ötéves tervet is fel kell mutatni, bizonyítva, hogy anyagilag és technikailag készen áll a projektre. Horner a lapnak elmondta, ha a kínai formáció jövőre versenyezni akarna, már most elkésett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: