DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Elektromos lesz az F1 a jövőben?

Keresztezni fogja a Formula-E útját a Formula-1, vagy mindketten tovább haladnak a jelenlegi irányba? Jean Todt, az FIA elnöke szerint az F1 őrizni fogja tradícióit.

Az autóipar jövője elkerülhetetlenül az elektromos járműveké, legalábbis a jelenlegi tendenciák alapján: a sport pedig kezdetek óta a közúti autózással együtt fejlődik. A Formula-E révén már harmadik éve fut egy elektromos formulaautós versenysorozat, és szintén három éve vezették be a Formula-1 hibrid erőforrásait. Nagy kérdés, mit hoznak a következő évtizedek: Jean Todtnak, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökének is feltették a kérdést, teljesen szakítani fog-e a jövőben az F1 a benzinmotorokkal, hogy tisztán elektromos útra térjen.

„Ez lehetetlen. Az F1 egy teljes mértékben különböző diszciplína” –válaszolta a La Presse lapnak Jean Todt. Azaz ha a jövőben át is veszik az uralmat az elektromos járművek az utcákon, elszigetelt jelenségként, a hagyományok őrzőjeként a Formula-1 akkor is benzinnel fog működni.



Todt szerint az F1 és FE a jelenlegi útján halad tovább, ahelyett, hogy egymást kereszteznék: úgy véli, a hibrid motorformula „óriási lépés a korábbi állapotokhoz képest”, a Formula-1-nek pedig az energia-visszanyerő rendszereket kell tökélyre vinnie – ez ellentétben áll azzal, hogy a csapatok egyszerűsíteni szeretnék a hibrid komponenseket. Ugyanakkor az elnök a Formula-E felfelé ívelő pályáját is figyelemre méltónak nevezte:

„Egy tucatnyi gyártó akar szerepelni, és a világ legnagyobb városai kerestek fel. Egyes márkák, mint a Renault, már az F1-ben és Formula-E-ben is képviselve vannak. Biztos vagyok benne, hogy egy nap a Ferrari is követni fogja a példát. Ezt szívesen látnánk” – beszélt a gyárakról, akik istállóként vagy beszállítóként remek reklámfelületet látnak a Formula-E-ben elektromos termékeik számára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: