DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Kubica tempója tökéletes az F1-es visszatéréshez

Robert Kubica több, mint hat év szünet után vezetett Formula-1-es autót Valenciában a múlt héten, tempója pedig a számok szerint is alkalmassá teszi a visszatéréshez.

A Renault szervezésében egy kismértékben átalakított 2012-es (Lotus-Renault) modellt vezetett a lengyel pilóta június második hetében Valenciában. A tesztelés kiváló eredménnyel zárult, már ami Kubica teljesítményét illeti mind a sebesség, mind a munkabírás tekintetében. A lengyel versenyző karrierje 2011 februárjában egy raliversenyen elszenvedett rendkívül súlyos baleset miatt tört ketté.

A most már 32 esztendős versenyző 115 kört tett meg a valenciai Ricardo Tormo pályán és ő maga is azt nyilatkozta a hosszú nap után, hogy most már megcélozhatja a teljes visszatérését az F1-be. Alan Permane, a Renault egyik sportigazgatója szintén egyetért Kubicával. „Sosem voltak kétségeim a tempóját illetően. Azt viszont nem tudtam és szerintem ő sem sejtette, hogy fizikálisan hogy fogja bírni a vezetést, főképpen a tartós terhelést”.

Robert Kubica tempója és munkabírása is bőven megfelelt az F1 kívánalmainak


„A baleset óta vezetett már szimulátort, GP3-as autót is, de nem tudta, hol lesznek a határai. Őszintén szólva kiválóan ment Valenciában. Gyors volt, hosszú és rövid etapokat is futott, kvalifikációs meneteket is teljesített és versenyszimulációt is, minden csodásan sikerült. Hogy szeretne visszatérni? Amiket a statisztikákból és az adatokból leszűrtem, a tempója most is ugyanúgy ott van, ez biztos” – tette hozzá Permane.

„Azon a kedden Valenciában fantasztikus munkát végzett. Sok más pálya van, csak ő tudhatja, vannak-e fizikális korlátai, a következő lépés lenne ezt is megfejtenie. Azt pedig nem hinném, hogy az idei Formula-1 gyorsabb és nehezebben vezethető autói tönkretennék Kubica esélyeit a visszatérésre” – zárta gondolatait a sportigazgató.

Kubica Renault-tesztje már hónapokkal ezelőtt meg lett szervezve, de szándékosan titokban tartották, hogy elkerüljék a nagy médiafelhajtást. Tudták, ha ez nyilvánosságra kerül, mindenkit érdekelni fog, mivel Robert Kubicát mindenki szereti.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: