DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Még nagyobb bajban a Red Bull, nem lesz új motor

Év eleje óta látható lemaradásban van a Renault-erőforrás miatt a Red Bull a Ferrari és a Mercedes motorjaihoz képest. Egyre csak késett a megváltás, azaz az új motor, most azonban kiderült, hiába várják, mert idén már nem is lesz.

Így viszont gyakorlatilag lenullázódott a lehetőségük arra, hogy egyáltalán a futamgyőzelemre esélye legyen a bikáknak, nemhogy a világbajnoki címre. Természetesen a rossz hír érinti a francia motorgyártó másik két csapatát is, a gyári Renault-t és a Toro Rossót. A Red Bull Barcelonában jelentkezett egy kiváló aerodinamikai frissítőcsomaggal, a hátrány le is feleződött nagyjából a Ferrari-Mercedes pároshoz képest. Először Kanadába, Bakuba, majd Ausztriába várták a teljesen átdolgozott erőforrást.

Mostanra kiderült, nem lesz új motor, csak apróbb frissítésekkel készül a Renault futamonként, a nagy áttörést jövőre időzítik. „Csak a Red Bull volt, aki azt mondta, hogy Bakuban érkezik egy nagy fejlesztés a motor terén. Kisebb frissítések minden egyes futamon vannak. Tavaly nagy várakozással tekintettünk az évközi nagy dobásunkra és nagyot is szólt a frissített erőforrás. De sajnos nem tudjuk ezt minden évben megismételni” – nyilatkozta Cyril Abiteboul, a Renault sportigazgatója.

A Red Bull idén nem tesz már csodát, de talán jövőre


„Most folyamatos, kis fejlesztésekkel operálunk, de idén nincs varázspálcánk. Versenyről versenyre egyre megbízhatóbb lesz az erőforrás, az energiavisszanyerő rendszert próbáljuk folyamatosan egyre hatékonyabbá tenni. Őszinte leszek, a következő, nagy áttervezésen átesett motor csak a jövő évben érkezik. Akkor teljesen új koncepciót valósítunk meg, az bizony tényleg nagy különbséget fog hozni, de hangsúlyozom még egyszer, 2018-ban!” – emelte ki a dátumot újra Abiteboul.

A Red Bullnak így alighanem ez az év megy a levesbe, ám ha valóban olyan jó lesz a jövő évre beharangozott motor, mint ígérik, akkor talán jövőre megtérül a mostani várakozás. Remélhetőleg nem Godot-ra várnak. Könnyen lehet, hogy a Renault valami nagy dobásra készül 2018-ra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: