DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Kubica váltja Palmert a Renault-nál?

Az utóbbi két hónap bővelkedik szenzációkban. Először Fernando Alonso Indy 500-as indulásának híre, most pedig Robert Kubica lehetséges visszatérése az autósport mozgatórugója.

Robert Kubica a debütálása óta sokra volt hivatott, minden szakember elismerte tehetségét, a BMW-vel azonban nem tudott kiteljesedni, igaz, a futamgyőzelemig eljutott. 2006 és 2009 között a BMW-nél versenyzett, ám a német gyáróriás kiszállásával sem maradt ülés nélkül, gyorsan le is igazolta az akkor újra feljövőfélben levő Renault gyári istállója.

2011-ben a szezon előtti tesztek során is biztatóan ment a lengyel versenyző, ám egy súlyos ralibaleset keresztülhúzta terveit. Nem sokkal az évad kezdete előtt ugyanis részt vett az Olasz Ralin, aminek során a jobb lába eltört, a jobb alkarja pedig nagyon komolyan roncsolódott. Egészen idáig úgy tűnt, soha többé nem ülhet nyitott formaautóban versenyzői szinten, mivel a jobb keze csak korlátozott mozgásokra képes.

Kubica képes még versenyképesen F1-es autót vezetni?


Az olasz Gazzetta dello Sport lap szerint azonban a Renault számol vele, mint Jolyon Palmer lehetséges helyettese, mivel a francia gyári istálló nagyon nincs megelégedve Palmer produkciójával és nyílt titok, hogy keresik, kit hozhatnának a helyére minőségi csereként. Kubica 115 kört tett meg a valenciai pályán kedden, az eredmények kiértékelése után fontolja meg a Renault, hogyan tovább. Az olasz újság szerint ugyanis, ha Kubica versenyképes időket képes megtenni egy Formula-1-es autóval sérült karral is, akkor akár már a 2017-es szezon közben lecserélhetik Palmert a lengyel versenyzőre.

Kubica dolgát egy tény még nehezítheti, hogy éppen az idei szezonra változtak a szabályok és jóval nagyobb fizikai megterhelés F1-es autót vezetni, mint a korábbi nyolc év során és kérdéses, mennyire bírja a tartós terhelést a lengyel pilóta jobb alkarja.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: