DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Nincs szükség irányítókra a bokszfalon?

Az egykori Formula-1-es mérnök, Pat Symonds úgy véli, a csapatok teljesen feleslegesen húzzák fel irányítóközpontjaikat a bokszfalon - de vajon igaza van a korábbi szakembernek?

Ahol megszületnek a stratégiák és a legfontosabb döntések, ahol a csapatok győzelmekhez juttathatják pilótáikat – általában így tekintünk az F1-es mezőny bokszfalon található irányítóközpontjaira, a valóság azonban ennél sokkal prózaibb. A bokszutca mélyén található, high-tech „fészkek” a gárdák igazi „agyai” – a Benetton, a Renault, a Virgin és a Williams egykori szakembere, Pat Symonds úgy véli, a bokszfalas megoldás meglehetősen idejétmúltnak számít.



„Bátorkodom megkérdezni, hogy a bokszutcai irányítóközpontok manapság sokkal fontosabbak a nézők, mint a csapatok számára, nem?” – idézte az F1i.com a britet, aki manapság a Sky Sports szakértőjeként dolgozik. „Egy alakulat nagyszerűen tud működni a garázs mélyéről is, hiszen ugyanazok az információk és adatok ott is elérhetőek. Nem jelentene nagy kihívást.”

Symonds, aki a nyolcvanas évek elejétől fogva dolgozik a Forma-1-ben, úgy véli, mára teljesen szükségtelenné vált, hogy a csapat irányítói a bokszfalról kövessék végig a versenyt. „Mindez abból az időszakból származik, amikor még valóban ott kellett ülnöd, ha látni akartál valamit a pályából. Most viszont úgyis csak a számítógépek monitorjait nézik, és csak akkor fordulnak el onnan, ha meg akarják nézni a bokszkiállást.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: