DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Így még senki sem írta le a Red Bull fiatal pilótáit

Tény, hogy az energiaitalosok támogatottjai talán Pierre Gaslyt kivéve messze állnak az F1-től, de meglepő éppen annak a szájából hallani kritikát, aki konkrétan azért felelős, hogy a legjobb pilótákat találja meg a Red Bull számára.

A Red Bull Junior Team az elmúlt másfél-két évtized során számtalan sikeres, és kevésbé nyerő pilótát segített karrierjében: a program Sebastian Vettel négy Forma-1-es világbajnoki címével teljesedett be, de az ezt követő időszak sem szűkölködött tehetségekben, elég csak Daniel Ricciardo, vagy Max Verstappen nevét megemlíteni. Az energiaital-gyártó jelenleg öt versenyzőt támogat: a GP2 címvédőjét, a Super Formulában versenyző Pierre Gaslyt, a GP3-ban szereplő finn Niko Karit, valamint három Eurocup Formula Renault 2.0-s pilótát, Dan Ticktumot, Richard Verschoort és Neil Verhagent.



Közülük természetesen Gaslynak van a legnagyobb esélye arra, hogy bemutatkozzon a Forma-1-ben, de a program irányítója, Helmut Marko úgy véli, a többiek még nem ütik meg az elvárt szintet. „Egyik új pilótánk sem olyan tehetséges, mint Max” – utalt az osztrák Verstappenre, akire remek F3-as szereplése után csapott le a Red Bull, és szűk két éven belül már F1-es futamgyőztesnek mondhatta magát. „A finn Niko Kari a GP3-ban szerepel, és úgy vélem, egyre erősebbé válik majd a következő szezonok során.”

„Aztán ott van az amerikai Neil Verhagen, neki viszont időre van szüksége ahhoz, hogy felnőjön az európai versenyzők szintjére. Az Egyesült Államok alsóbb kategóriái ugyanis nem olyan erősek, mint Európában, ezért nincs értelme összehasonlítani őt és itteni társait. Richard Verschoor tavaly F4-es bajnok volt (a spanyol és észak-európai sorozatokban – a szerk.), idén viszont csalódást keltő a teljesítménye, míg Dan Ticktumból hiányzik a kiegyensúlyozottság a versenyeken” – tette hozzá Marko, aki nemrég új segítőt kapott Jos Verstappen személyében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: