DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

„Dennis csak magát okolhatja a távozásáért”

A McLaren legendás csapatmenedzsere szerint egykori munkaadóját nem ok nélkül távolították el az F1-es gárda éléről a tavalyi szezon végén.

Senkinek sincs egy szemernyi kétsége sem afelől, hogy Ron Dennis nélkül a McLaren ma nem az a csapat lenne, amit ismerünk, az idők azonban változnak: november óta már Zak Brown irányítja vezérigazgatóként a cégcsoportot. Távozásában kulcsszerepet játszottak a McLaren többségi tulajdonosai, Mansour Ojjeh, és a bahreini királyi család, akik összesen 75%-os részesedéssel bírnak: Dennis korábban kínai befektetőket akart a csapathoz csalogatni, sikertelenül, ám Jo Ramirez nem ez vezetett a távozáshoz: „Hogy miért ért véget Ron Dennis évtizedes barátsága Mansour Ojjehhel? Hallottam valamit róla, de nem akarom kommentálni, személyes dolgokról van szó” – nyilatkozta a McLaren egykori csapatmenedzsere a Motorsport-Total.com-nak.



Dennis 2009-ben átadta a vezetést Martin Whtimarshnak, de amikor Ojjeh 2013-ban életmentő tűdőátültetésen esett át, a brit ismét magához ragadta az irányítást. A Motorsport-Total úgy tudja, a két fél barátsága ekkoriban súlyos törést szenvedett, s bár Ramirez sejt valamit, nem akarta feltárni az ügy részleteit. „Elszomorított, amikor Ron távozott, de nem miatta, hanem a McLaren miatt.” A mexikói és Dennis szerelőként kezdték F1-es pályafutásukat a Brabhamnél, valamint a Tyrrellnél és a Copersucarnál, és amikor a brit 1981-ben átvette a McLarent, nem telt el sok idő, hogy Ramirez is csatlakozzon hozzá.

„Nagyszerű volt együtt dolgozni vele, hogy mit gondol, és mit hogyan csinál. Mindennek tökéletesnek kellett lennie, a csapaton belül pedig senki sem rendelkezett ilyen képességekkel. Hihetetlen látásmóddal rendelkezett a változásokat illetően, és azzal kapcsolatban, hogy milyen lesz a Forma-1. Afféle mércét állított fel a paddockban, ami sokszor még ma is érvényes: például a McLaren volt az első csapat, amely feltakarította a padlót a bokszban. A kapcsolatunk mindig jó volt – egészen 2001-es távozásomig. Ha valaki elhagyja a McLarent, azt Ron mindig személyes ügynek tekinti” – mondta Ramirez.

„Ha szüksége van rád, üdvözöl, ha ez viszont elmúlik, még annyit sem mond, hogy szia. Senkivel sem találkoztam még, aki ennyire kihasználta volna az embereket” – tette hozzá a mexikói, aki nem zárja ki, hogy a ma a brit Nemzetvédelmi Minisztériumban dolgozó exfőnöke – aki egyébként még mindig 25%-os részesedéssel bír a McLarenben – egyszer visszatér a sportágba. „Noha nagyon sokat változott, olyan típus, amelyre bármely csapatnak szüksége van.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: