DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

A McLaren tovább javulhat Kanadában?

Negatív rekordot állított fel eddig 2017-ben a McLaren, hat futam után is még pont nélkül állnak a wokingiak. Az utóbbi két versenyen azonban már néha villantani is tudtak, Kanadában is javulásra számítanak.

Szinte tömény szenvedés és csalódás a McLaren-Honda teljesítménye ebben az évadban, egyetlen pontot sem sikerült eddig szereznie a patinás istállónak. Igaz, az utóbbi versenyhétvégéken már valami fény látható az alagút végén. Fernando Alonso Barcelonában a (jelen körülmények között) kitűnő hetedik rajthelyet szerezte meg az időmérő edzésen, ám végül nem sikerült pontokra váltania ezt, mivel a rajt után koccant Massával, utána pedig taktikai hibákat követett el a csapat.

Monacóban idén először mindkét McLaren bejutott a legjobb tízbe az időmérőn, igaz, rajtbüntetések miatt végül a 12., illetve 20. helyről startolhatott Vandoorne és Button. Ami még pozitív jel lehet a Honda részéről, hogy az utóbbi két futamon egyik autó sem romlott el verseny közben. Alonso célba ért Barcelonában, a másik három esetben pedig ütközés fosztotta meg Vandoorne-t és Buttont a célba érés lehetőségétől. Ki is emelte a javulást a belga pilóta.

Mindkét McLaren versenyképes volt Monacóban


„Lehet, hogy két balesetem is volt a monacói hétvégén és pont nélkül távoztam, de minden bizonnyal a legjobb hétvégémet zártam idén. A teljesítményünk sokkal jobb volt, mint korábban, idén az egyik legjobb, rengeteg pozitív érzést vittem magammal Monte Carlóból. Jól indítottuk a négy napot, az első edzésen 12., majd 11. lettem. A harmadikon már tizedik, a versenyautó teljesítménye igen biztató volt, jó érzés is volt vezetni” – nyilatkozta Stoffel Vandoorne.

„Már az időmérő előtt éreztem, hogy lehet esélyem a Q3-ra. Idén először kerültem egyáltalán az időmérő második szakaszába, majd annak elején sikerült egy olyan kört autóznom, ami a Q3-hoz is elég volt. Az ember folyamatosan próbálgatja, hol a határ, én sajnos kicsit túlmentem rajta és a falnak ütköztem, így nem bizonyíthattam a Q3-ban, bár bejutottam oda” – tette hozzá a belga versenyző.

„Sajnos a versenyen a biztonsági autós időszak után nem sikerült jól felmelegíteni a gumikat és a falnak mentem. A hétvége nagyon nem olyan véget ért, mint amilyet reméltünk, de ösztönzőleg hatott az előrelépés, amit megtettünk, még akkor is, ha tudom, hogy olyan pályán jártunk, ahol a motorerő nem számít annyit. Egyértelműen nagyot léptünk előre a karosszériával és minden hétvégén látjuk, hogy az új alkatrészek, amiket versenyről versenyre beépítünk, az elvárások szerinti javulást hozza. A következő állomás Kanada, nagyon nagyon különbözik Monacótól, nehéz megmondani, mennyire leszünk versenyképesek. Számomra új pálya lesz ez is, de remélem, folytatjuk az előrelépdelést” – zárta gondolatait Vandoorne.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: