DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Red Bullnál is állt a bál a stratégia miatt

Daniel Ricciardo remek taktikája dobogót ért az F1-es Monacói Nagydíjon, Max Verstappen azonban nem leplezte csalódottságát az eredmény miatt - a csapatfőnök Christian Horner megmagyarázta, mi történt a hercegségben.

A holland pilóta nemes egyszerűséggel „borzalmas eredménynek” titulálta a hétvégi futamon megszerzett ötödik helyét a Ferrarik, csapattársa és Valtteri Bottas mögött, némileg joggal. A kiállása után ahelyett, pozíciót nyert volna a finnel szemben, veszített egy helyet Ricciardóhoz képest, aki idén már második alkalommal lépet dobogóra a Spanyol Nagydíj után. Verstappen előbb a csapatrádión, majd a versenyt követően, a holland televíziónak adott nyilatkozatában is frusztráltságának adott hangot a csapat taktikája miatt.

„Nem hittem volna, hogy olyan korán állunk ki” – mondta a 19 éves versenyző, aki karrierje során először fejezett be Monacói Nagydíjat. „Ha sikerült is volna elkapni Bottast elévágással, akkor is Sainz mögött végeztünk volna. De rendben van, már vége. Nagyon sokáig beszélhetnék erről, de… nem tudok mit mondani. Hihetetlenül csalódott vagyok.” Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azt nyilatkozta, hogy a korábban kiálló Sergio Perez remek szuperlágyas tempóját látva döntöttek a csere mellett.



„Megnéztük Sergio Perez kivezető körét, amely igencsak meggyőzőre sikeredett, és ahelyett, hogy Valtteri mögött autózunk, semmit sem csinálva, azt gondoltuk: ’rendben, hamarosan forgalomba fogunk kerülni.’ Láttuk ugyanis, hogy az élen haladók mennyit szenvedtek a lekörözöttek miatt, a Ferrari is visszaesett kicsit. Ezért döntöttünk az elévágás mellett. Ha tökéletes kiállást hajtottunk volna végre, egy másodpercet is nyerhettünk volna a bokszutcában, később pedig ez jelentette a különbséget.”

„Max kivezető körével ennek elégnek kellett volna lennie, Bottas pedig csak Maxre koncentrált. Ez megteremtette a lehetőséget Daniel előtt, hiszen tiszta pályán autózhatott, amit remekül ki tudtunk használni, hiszen sikerült átugrania az előtte lévő két srácot” – mondta Horner, hozzátéve, hogy Verstappen vasárnap este meghallgatta csapata magyarázatát a stratégiáról, és elfogadta, hogy a legjobbat szerették volna neki a futamon.

Amikor arról kérdezték a britet, hogy nehéz volt-e leülniuk a hollanddal, így válaszolt: „Egyáltalán nem, hiszen miután visszatért, nyugodtan meg tudtuk beszélni. Persze az autóban tetőfokára hágnak az érzelmek, és erre is számítottunk tőle, hiszen a csapattársa, aki korábban mögötte autózott, elé került, és dobogót szerzett, így persze hogy dühös volt a rádióban. De megnézve a tényeket, és megértve a körülményeket, hogy mi miért történt, elfogadta a helyzetet. Most ez nem jött össze neki, máskor viszont sikerülni fog” – tette hozzá Horner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: