DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Button elnézést kér és végleg elköszön

Jenson Button egy csodálatos szombattal és egy feledhető vasárnappal ajándékozta meg az F1-es rajongókat. Elnézést kért a balesetért és kijelentette, hogy nem indul többet. Videón a baleset.

Fernando Alonso a bahreini versenyhétvégén jelentette be, hogy kihagyja az idei Monacói Nagydíjat, mivel az indianapolisi 500 mérföldes versenyen rajtol Amerikában. Alig néhány nappal később nyilvánosságra hozták, hogy a 2009-es világbajnok, Jenson Button ugrik be a helyére.

Button bal első kereke nem élte túl a találkozást


Buttont sokan vádolták, hogy nem veszi elég komolyan és csak egy kirándulásnak fogja fel, nem is tesztelte az új, szélesebb autót, mielőtt beült a McLarenbe az első szabadedzésen Monte Carlóban. A brit pilóta azonban fokozatosan felvette a ritmust már csütörtökön, szombaton pedig egészen kiváló teljesítményt nyújtva a gyenge McLaren-Hondát a Q3-ba vezette, ahol a kilencedik helyet szerezte meg.

Sajnálatos módon azonban motorcserére kényszerült a csapat a harmadik szabadedzés előtt, így Button hiába lett 9. az időmérőn, nem indulhatott előkelő pozíciójából, hanem csak a mezőny végéről (végül a bokszutcából tette meg). Monacóban viszont ez végzetes, ezen a pályán lehetetlen előzni, hiába lett volna jóval gyorsabb, mint a sereghajtók. Végül ez is okozta a vesztét, a fél versenyt Wehrlein mögött töltötte, de a kínálkozó alkalom nem volt igazi előzési helyzet, az alagút előtti kanyarban a gumifalba küldte a német pilótát, ráadásul Button első kereke is megsérült, fel kellett adnia a versenyt.

Button utolsó versenye feledhető lett, de az időmérőn villantott

A brit elnézést kért csapatától a baleset miatt. „Pilótaként nehéz a mezőny végén autózni úgy, hogy meg sem próbálod megelőzni azt, akinél gyorsabb lennél. A verseny ezen része fájdalmas volt. Aztán megpróbáltam, de nem sikerült. Bocsánatot kérek a csapattól, hogy Stoffel Vandoorne szombati karambolja után én is további kárt okoztam. De a szombati nap csodálatos volt, rengeteg jó emlékkel távozom tehát a kiesés ellenére is” – nyilatkozta Jenson Button.

Hogy Button visszatér-e még idén a paddockba később? „Igen, biztosan látni fogtok még engem más versenyeken is, de nem fogok vezetni, nem” – tette hozzá a 2009-es világbajnok, erős utalást téve ezzel arra, hogy egyszeri alkalom volt a beugrás és most már valóban visszavonul.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: