DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Veszélyes példát teremt a Force India-balhé

A középcsapat tényleges büntetést megúszó galibája a rajtszámokkal nem tűnik különösen jelentős eseménynek: a silverstone-iak azonban figyelmeztettek rá, ez csak a kezdet volt.

A Spanyol Nagydíjtól bevezetett szabályok arra kötelezték a csapatokat, hogy jól látható helyen tüntessék fel a versenyzők rajtszámát és hárombetűs rövidítését az autókon. A Force India azonban eldugott pozícióba ragasztotta fel az új matricákat. Az FIA kilátásba helyezett egy 25 000 eurós pénzbírságot 12 hónapra felfüggesztve, a csapatnak azonban nem kell tartania a büntetéstől, hiszen Monacóra változtatott a rajtszám és rövidítés helyzetén: azok annyira feltűnőek lettek, hogy aligha tud bárki is beléjük kötni.



Habár látszólag elsimult a probléma, a Force India továbbra is dühöng: nem az ítélet, hanem annak időzítése, valamint a beláthatatlan következmények miatt. Andy Green műszaki igazgató így nyilatkozott a motorsport.com-nak:

„Elkékültem a dühtől, mégpedig azért, mert olyan precedens történt, amelynek nem szabadott volna. Kizárt, hogy autó számtalanszor átmehessen az ellenőrzésen. Nem csupán Barcelonáról beszélünk, ötször ment át a gépátvételen változatlan számpozíciókkal, és az FIA addig egyetlen egyszer sem jelzett. Ráadásul amikor a szóban forgó versenyre változtattunk a számozás méretein, azt is megmutattuk az FIA-nak. Ezeken a procedúrákon mind átmentünk, a végén pedig közölték velünk, hogy nem vagyunk rendben, és rácsaptak a kezünkre. Ez egyszerűen…” – mondta az érezhetően frusztrált szakember.

A valódi probléma nem is a rajtszámok esetével van. A csapat műveleti igazgatója, Otmar Szafnauer elmondta, nem fellebbeztek a döntés ellen, „hiszen csak egy számról volt szó.” A jövőben azonban olyan kérdésekben is történhet pálfordulás, melyek ténylegesen számítanak. Green szerint: „Hogyan tudjuk most, hogy mi szabályos? Elképzelésem sincs. Átmehetünk a gépátvételen, de az az én szememben már semmit sem jelent. A precedens, ami történt, óriási.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: