DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Egy igazi pálya nem ad lehetőséget hibázni

Korábban a biztonság hiánya volt a Formula-1 egyik rákfenéje, most azonban kicsit a ló túloldalára került a sportág. Az F1-nek hanyagolnia kellene az olyan pályákat, ami olyan, mint egy bevásárlóközpont parkolója és nincs bennük semmi kihívás.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke legalábbis így gondolja. Szerinte ugyanis a mostani pályák nem büntetik meg a hibákat, így bárki kis túlzással akármennyiszer elronthat egy kanyart, szinte időt sem veszít vele, míg régen ez minimum a verseny feladásával járt. A csapatfőnök az olaszországi Mille Miglia utcai autóversenyen járt, szerinte az ilyen élmények hiányoznak jelenleg a Formula-1-ből.

Pont ezen az utcai versenyen átélt élményei győzték meg Wolffot arról, hogy sokkal több ilyesmi elem kellene az F1-be is, hogy újra visszacsábítsa a rajongókat. „Régebben arról szólt a Formula-1, hogy itt találhattuk a legjobb technológiát, a legjobb pilótákat, akik szinte egy lövedéket próbáltak elvezetni. Ez a verseny megmutatta nekem, miért is szeretem ezt a sportot. Az autósport egy életforma, a szenvedélyről is szól, ahogy az érzelmekről is” – nyilatkozta Toto Wolff.

A Mercedes csapatfőnöke száműzné a kihívás nélküli pályákat


„Ma ezeket az autókat nagy bátorság vezetni, néhány pályán több, néhány másik kevesebb bátorságot igényel, de nem szeretnénk olyan pályákon versenyezni, amik inkább egy szupermarket parkolójához hasonlítanak. Ha a régi időkben elmértél egy kanyart, akkor meghaltál, vagy megsérültél. Ha ma elrontasz egy kanyart, akkor szélesre veszed és simán visszatérsz a versenybe. De nem Monacóban, nem Spában és talán még Monzában és Szuzukában sem” – tette hozzá a német istálló csapatfőnöke.

„Vissza kell térnünk azokhoz a pályákhoz, ahol megtudhatod, kik is a legjobbak. Monaco éppen az egyik ilyen pálya, az ilyen típusú aszfaltcsíkokhoz kellene visszatérnünk. A Formula-E sikeressége is attól ilyen nagy, mert a városi falak között zajlanak a versenyek. Egy repülőtéren nem lenne látványos az sem” – zárta gondolatait Toto Wolff, aki a jelek szerint nem rajong a modern pályákért.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: