DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Hamilton olyan népszerű, mint Schumacher volt

Ezt az eredményt hozta ki egy közvélemény-kutatás, mely szerint Lewis Hamilton az F1-es rajongók első számú kedvence. A legtöbben más gumiszállítókat és V8-as motort szeretnének, a sprintfutamoktól viszont ódzkodnak.

Átfogó F1-es felmérést készített a Nielsen Sports közreműködésével a Motorsport Media, amely számos országban érdekelt. A 15 nyelven elérhető kérdőívet 194 országból 215 872 fő töltötte ki, többen, mint a legutóbbit, amelyet 2015-ben készített a Motorsport a versenyzői szövetséggel, a GPDA-val közösen.

Érthető okokból talán a legfontosabb kérdés az, ki a mezőny legnépszerűbb versenyzője: Lewis Hamilton nem csupán megnyerte a szavazást, hanem kétszer annyi voksot kapott, mint kettő évvel ezelőtt. A jelentés megemlíti, hogy utoljára Michael Schumacher örvendett ekkora népszerűségnek. A képzeletbeli dobogót Fernando Alonso és Kimi Raikkönen foglalja el. Vettel, Ricciardo, Verstappen, Massa, Grosjean, Bottas és Hülkenberg kapott helyet a legnépszerűbb tíz között. A csapatok között a legkedveltebb továbbra is a Ferrari, a Mercedes támogatottsága azonban szintén kétszeresére nőtt, a McLarent megelőzve második helyre ugortak.



A résztvevőket arról is kérdezték, milyen változásokra lenne szüksége a sportnak, hogy szórakoztatóbbá váljon. Több mint 50 % igent mondott a lehetőségek között feltüntetett egynél több gumiszállítóra, és sokan szorgalmazzák a V8-as motorok és tankolás visszatérését, valamint a leggyorsabb körért osztott pontokat. Határozott nem azonban a válasz a pályák fellocsolására, rövidebb versenyre, illetve a más szériákban dívó fordított rajtrácsra és kompenzációs súlyokra.

Fontossági sorrendet is fel kellett állítani a versenyek között: ebben a rangsorban a Monacói, Olasz, Brit és Belga Nagydíjak emelkedtek ki. A magyar futamot a 15. helyre sorolták, Bakut és Szocsit pedig sokan szívesen nélkülöznék. A közvélemény-kutatásról készült riport angol nyelven itt tekinthető meg teljes terjedelmében.

Miután kétségeink vannak afelől, hogy a versenyzők népszerűségi listája a magyar F1-rajongók közösségében is megállná a helyét, mi is végzünk egy gyors felmérést. A kérdés egyszerű:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: