DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hamilton szeretné utolérni Sennát

Ayrton Senna mindig is Lewis Hamilton gyerekkori hőse volt és örökre példaképe maradt a brazil legenda. Most egy fontos határkőhöz érkezett Hamilton, megdöntheti példaképe egyik ikonikus rekordját.

Lewis Hamilton nem érez nyomást amiatt, hogy elérheti Ayrton Senna sokáig megdönthetetlennek hitt rekordját, 65 pole pozíciót szerzett pályafutása során. A brit szinte álomvilágban érzi magát amiatt, hogy ilyen magasságokba jutott. Már csak eggyel marad le Senna mögött, 64 első rajtkockával, az abszolút rekord Michael Schumacheré, aki 68 alkalommal szerezte meg a legjobb rajthelyet.

Ayrton Senna számos nagyszerű pillanatot élt át Monte Carlóban, öt pole pozíciót és hat futamgyőzelmet szerzett a hercegségben úgy, hogy az 1988-as versenyt kizárólag önhibájából vesztette el óriási előny birtokában. Hamilton gyerekként mindig is felnézett Sennára és sosem gondolta volna akkoriban, hogy bármiben is egy szintre érhet a brazil versenyzővel.

Hamilton büszke arra, hogy egy lapon említik Sennával


„Gyerekkoromban erre nőttem fel, hogy ezeket a nagydíjakat néztem, hazaérve is megnézem őket, sosem lesznek számomra elavultak. Minden alkalommal, amikor hazaértem, Senna belső kamerás felvételeit nézegettem, ahogy Monacóban versenyez, ahogy kijön az alagútból. Mindig arra gondolok, hogy most minden évben én is ezt teszem. Egyetlen egy kell még, hogy utolérjem a kvalifikációs rekordját, szinte nem is tűnik valósnak. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a legnagyobbak közé emelkedhettem” – nyilatkozta Lewis Hamilton.

„Nem érzek semmilyen nyomást emiatt, ha ezen a hétvégén történik, akkor most történik, ha nem, majd máskor. Biztosan fogok még pole pozíciót szerezni életem során. Szerintem Ayrton nagyon különleges ember volt, fantasztikusan fogalmazott a nyilatkozataiban is. Olyan volt, mint Muhammad Ali” – tette hozzá a háromszoros világbajnok brit versenyző.

Ayrton Senna 1988-as, időmérős körét tartják „a tökéletes kör”-nek szakmai berkekben, amit a brazil maga úgy jellemzett, hogy úgy érezte magát közben, mintha a fizikai testén felülemelkedett volna, egy spirituális élményben volt része. Hamilton szerint nem létezik tökéletes kör, mert mindig lehet egy kicsit javítani valahol. Én is többször éreztem az évek során, hogy egy-egy köröm nagyon a határon volt, de mindig volt egy sejtésem, hogy még 1-2 apróságban lehettem volna jobb” – zárta mondandóját Hamilton, aki szerint ezen a pályán is mindig lehet találni néhány extra millimétert. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: