DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Változás az F1-ben Monger balesete miatt

A Formula–1 is reagált a múlt hónapban történt borzalmas F4-es balesetre, melyben Billy Monger mindkét lábát elveszítette – biztosítani akarják, hogy a királykategóriában ez ne történhessen meg.

Az egész világot bejárta Billy Monger története: a fiatal tehetség a brit F4-es futamon rohant bele lassan haladó versenytársa autójába, s az orvosok minden igyekezete ellenére a 17 éves pilóta mindkét lábát amputálni kellett. A vizsgálat kiderítette, hogy Monger sérülése azért lettek ennyire súlyosak, mert az elöl haladó autó hátulján lévő, az emelőtámasz beakasztására szolgáló kampó „felnyitotta” Monger cockpitjének orrát, így védtelenül maradtak a versenyző lábai.

Bár az F1-es autók orra (s ezzel együtt a pilóták lába) jóval magasabban helyezkedik el, mint az F4-eseké, az FIA biztosra akart menni. A Spanyol Nagydíj után kiadott technikai direktívában arra kötelezték a csapatokat, hogy ezt a bizonyos emelőtámaszt ki kell cserélni, s Monacóban már az új, életlen változatnak kell az autókra kerülnie, mely nem lóghat ki a karosszériából hátrafelé.

emelo-ams



Az FIA technikai delegátusának vezetője, Jo Bauer a szabadedzések előtti napon, szerdán megvizsgálta az összes autót – arról egyelőre nincs hír, hogy bárkinél problémát talált volna.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: