DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ezek lehetnek a Ferrari feltámadásának legfőbb okai

A maranellói F1-es istálló idén régen látott remek formát mutat, melynek legfőbb jele, hogy Sebastian Vettel vezeti az egyéni pontversenyt - egyik korábbi mérnökük elmondta, miben rejlik a siker kulcsa a Scuderiánál.

A Ferrari utoljára 2012-ben harcolt a világbajnoki címért, de már lassan tíz éve, hogy meg tudták nyerni az egyéni bajnokságot Kimi Raikkönen révén. A végső győzelemre idén óriási esélyük van, hiszen versenyről versenyre egyenrangú ellenfelei a Mercedesnek, Sebastian Vettel pedig már szezon eleje óta letaszíthatatlan a pontverseny éléről. Nick Fry, a csapat egykori karosszériáért felelős technikai igazgatója, Aldo Costa korábbi technikai igazgató jobbkeze 2014 végén távozott a csapattól, ám a legutóbb a Manornál dolgozó szakember szerint már akkor megmutatkoztak az előrelépés jelei Maranellóban.



„Minden csapat hatalmas nyomás alatt van, a Ferrarinál azonban csak a győzelem létezik. Éppen ezért komoly hangsúly volt a ’most’-on, a ’következő verseny’-en és az ’azonnali sikerek’-en” – nyilatkozta Fry a Sky Sports-nak. „Az ilyen hozzáállás miatt a szervezet folyamatosan rövid távon gondolkozott. Amikor 2010-ben csatlakoztam hozzájuk, több helyen is 8-10 éves lemaradásban voltak, amit ki kellett javítanunk. Ezek pedig nem mentek egyik napról a másikra: hat hónapba került, mire kiderült, mi a baj a szélcsatornával, és újabb másfél évbe, mire megoldottuk a problémát.”

A brit szerint a Ferrari maranellói gyárában történt változások is kulcsfontosságúak voltak ahhoz, hogy idénre a világbajnoki cím esélyeseivé tudjanak válni. „Manapság az F1-ben szimulációval lehet megnyerni egy csatát. A Ferrari szimulációs rendszerek terén évekkel le volt maradva, ennek kiküszöbölése pedig öt évbe került. A tavalyi év kezdetére minden kezdett úgy működni, ahogyan azt korábban kellett volna. Nagyon keményen dolgoznak, fantasztikus az őket hajtó szenvedély – örülök neki, hogy ez most kifizetődik.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: