DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Manor-felszerelést használ a „11. csapat”

A Spanyol Nagydíjon csatlakozott az F1-es mezőnyhöz egy kétüléses formáció. Saját boksszal és motorhome-mal rendelkeznek, melyek történetében fontos szerepet kapott a Manor és egy repülőgépfestő műhely.

A korábbi Minardi-főnök, Paul Stoddart új vállalkozásáról már a spanyol versenyhétvégén beszámoltunk: a csapat az F1 Experiences program keretében kétüléses autóval taxiztatja a kiváltságosakat. Ugyanúgy saját boksz, motorhome jut nekik, mint a valódi istállóknak: és a legfontosabb számunkra a magyar vonatkozás, az autók egyikét ugyanis Baumgartner Zsolt vezeti.

„A lényege, hogy közelebbivé és személyesebbé tegyük a Formula-1-et. Láthassák, érezhessék, szagolhassák. Az igazán szerencsések pedig ülhessenek is benne” – foglalta össze Stoddart az Autosportnak a kezdeményezés lényegét. A kétüléses autók adottak voltak, az elmúlt években elsősorban az Ausztrál Nagydíjon használták őket, a formációnak azonban szüksége volt egyéb felszerelésre, köztük motorhome-ra. Szerencséjükre éppen piacon volt egy teljes csomag.



„Ez javarészt a Manor tavalyi felszerelése, tehát hozzátartozik a paddockhoz. A bokszkiállás-felszerelés 100 %-ban mai, nem tavalyi vagy 10 évvel ezelőtti. Minden, ami a garázsban található, működőképes, akár azonnal” – folytatta Stoddart. A Liberty Media eredeti terve szerint a bemutatkozás csupán az USA Nagydíjon történt volna meg, az F1-et Kínában, az edzéseken üresen kongó pálya miatt ért kritika hatására viszont az amerikaiak gyorsítottak a terven. Stoddart tengeri helyett légi szállításra váltott, és engedélyt kapott arra is, hogy a Manor felszerelését korábban, húsvétkor átvegye az árverezőktől.

Szintén gyorsan kellett cselekedni, hogy a Minardi egykori színeit viselő autókat, valamint a Manor motorhome-ját átfessék fehérre. „Eredetileg narancs és kék színű volt, így rekordidő alatt kellett átfújnunk. Van egy nagy repülőgépfestő műhelyünk, innen toltam ki egy Boeing 737-et, és vitettem be a helyére ezeket. A festéket a repülőre szánták volna, sokkal drágább, minthogy valaha is motorhome-ra akarnád költeni. Embereket kellett visszahívnunk, akik már máshol dolgoztak, és hétvégi, éjszakai munkára kellett rávenni őket” – mondta az üzletemberként repülésben érdekelt Stoddart. Arról, mennyire lesz állandó résztvevő a 11. csapat, nem sokat tudni: az Autosport szerint szórványosan bukkannak csak fel, legközelebb Austinban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: