DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Lejárt a határidő: Nem vált Mercedesre a McLaren

Az FIA-nak május 15-ig kellett regisztrálnia, a csapatok mely motorpartnerrel folytatják 2018-ban, a McLaren pedig nem jelzett változtatási szándékot. Most már szinte lehetetlen lenne kirúgni a Hondát.

A McLaren-Honda katasztrofális 2017-es eredményei indították be pletykát, mely szerint a felek útjai idény végén elválnak, a wokingi istálló pedig visszatér korábbi partneréhez, a Mercedeshez. Egyes források szerint az egyezséget már meg is kötötték, habár mind a McLaren, mind a Mercedes részéről cáfolat érkezett.

A sportszabályzat előírja, hogy a csapatoknak május 6-ig jelezniük kell az FIA-nak, ha következő évben motorpartnert váltanak, amit a szövetségnek május 15-ig kell megerősítenie. A német Auto Motor und Sport lap értesülése szerint a McLaren nem regisztráltatott az FIA-nál változást, tehát a hivatalos szerv tudomása alapján marad a Hondánál. Egyidejűleg arról is értesíteni kell a szervezetet, mely csapat kap kiemelt gyári státuszt: a Honda vagy Sauber szintén nem jelzett ilyet – pedig ha a McLarennel való együttműködés megszűnne, a hinwili társaság válna az első számú gárdává.



Elméletben a határidő után is lehetőség van a motorpartner leváltására, ehhez azonban minden motorgyártó beleegyezésére szükség van. Az AMuS szerint a Honda erre biztosan nemet mondana, mivel óriási presztízsvesztést okozna nekik a szakítás.

Ráadásul a McLarennek a Mercedesen belül is van egy nagy ellenzője, a csapat elnöki posztját betöltő Niki Lauda. „Megvétóznám. Két éve még azért jártam el, hogy motort adjunk a Red Bullnak, de ma már nem tenném meg. Teljes mértékben a Ferrarival vívott csatánkra kell koncentrálnunk, ahelyett, hogy egy másik riválisunk erősítenénk” – jelentette ki Lauda.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: