DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Veszélyben a Brit Nagydíj

Nem először hallunk arról idén, hogy nagy múltú, illetve más közkedvelt pályák F1-es jövője is kétségessé vált a nagyon megemelkedő költségek miatt. Most Silverstone lehet bajban.

Könnyen elképzelhető, hogy 2019 után már nem Silverstone rendezi a Brit Nagydíjat, mivel a Formula-1-es futam rendezésének költségei egyre csak nőnek. A pálya ügyvezető igazgatója, Stuart Pringle nem biztos benne, hogy a jelenlegi szerződés lejárta után is tudják folytatni, ha maradnak a jelenlegi körülmények.

„Őszintén remélem, hogy nem ér véget a Formula-1-es versenyzés Silverstone-ban, de világossá tettük az F1 menedzsmentje számára, hogy 2019 után ilyen feltételek mellett már nem szeretnénk folytatni” – nyilatkozott Pringle. Lewis Hamilton sikerei nagy tömegeket vonzottak az elmúlt években Silverstone-ba, de ez is kevés lesz egy idő után.

A rendezési jog költségei minden évben 5%-kal emelkednek, 2010-ben 14 millió fontról indult, az idei évre már 20 millió fontra rúg, míg ugyanezekkel a feltételekkel 2026-ra már 30 millióba fájna a pályának, ami Silverstone vezetői szerint rettentő nagy teher már.

Ikonikus, nagy múltú pálya Silverstone


A brit pályának nincsenek olyan gondjai, hogy kevés a néző, így a Liberty Media azon törekvése, hogy sokkal nagyobb tömegeket vonzzon a versenyhétvégékre, nem igazán segítene Silverstone-nak. „Nálunk szinte mindig teltház van, a jegyárak magasak, de még így sem találjuk meg a jövőben a számításunkat. A Libertynek sok jó ötlete van, de a jelenlegi rendszer mellett hosszú évekbe telne, mire nyereségessé válna a pályáknak a rendezés, nekünk pedig nincs meg az a luxusunk, hogy ennyit várjunk” – folytatta okfejtését az ügyvezető igazgató.

1996 világbajnoka, a brit Damon Hill sürgetné, hogy a pálya kormányzati segítséget kapjon a rendezéshez, különben megvan a veszélye, hogy Silverstone elveszíti a rendezési jogot, ami viszont kereskedelmi szempontból káros lenne az országnak. „A Brexit utáni Nagy Britanniának pedig különösen figyelnie kell majd arra, hogy egy ilyen fontos eseményen megmutathassa, mit is tud” – tekintett előre Hill. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: